Milan Blaževski, predsjednik Savjeta za pomorstvo, promet i infrastrukturu SDP-a Splitsko – dalmatinske županije, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, u kojem je postavio nekoliko pitanja vezanih uz izgradnju privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti i autentično:

“Najavom otvaranja privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici u lipnju ove godine obmanuta je javnost, ali i splitski gradski vijećnici koji prije davanja suglasnosti za sklapanje ugovora o zakupu zemljišta na Kopilici sa HŽ infrastrukturom nisu dobili potpune i točne informacije od nadležnog gradskog upravnog odjela i savjetnika Gradonačelnika.

U svrhu rasvjetljivanja okolnosti koje smatramo spornima, koristimo ovo priopćenje kako bismo gradonačelniku Grada Splita javno postavili pitanja, pozivajući ga da svojim odgovorima informira javnost točnim i potpunim informacijama.

Zgrada u Kopilici koja bi trebala služiti kao kolodvorska, nije evidentirana na snimci iz zraka
iz 1968. godine. Pored toga, zakupodavcu, odnosno HŽ infrastrukturi 2014. odbijen je prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nekretnina na kojima je planiran privremeni kolodvor.

Gradonačelniče, na temelju kojeg pravnog osnova planirate rekonstrukciju nezakonito
izgrađenog objekta i znate li u čiju bi imovinu Grad tom rekonstrukcijom ulagao? Koja je
sudbina objekata u privatnom vlasništvu koji se nalaze u neposrednoj blizini planiranog
kolodvora? Hoće li Grad dozvoliti legalizaciju tih objekata?

Koje je rješenje za prometne čepove koji će se stvarati u Hercegovačkoj ulici koja je i
sada, bez 800 autobusa, u sezoni usko grlo grada? Postojećim kolodvorom upravlja društvo Autobusni kolodvor Split d.o.o., kojemu je Grad Split jedan od osnivača. Tko će upravljati kolodvorom u Kopilici, a što će se otvaranjem novog kolodvora dogoditi s postojećim kolodvorom i društvom Autobusni kolodvor Split d.o.o.?

Svako privremeno rješenje pretpostavlja da postoji i ono trajno. Budući da Zakon ne
poznaje ”privremene” kolodvore, u kojem će se smislu isti smatrati privremenim i koliko će
točno ta privremenost trajati? Koje je trajno rješenje?

Zaključno smatramo kako ovim priopćenjem dajemo priliku gradonačelniku da razuvjeri i nas i javnost kako se u konkretnom slučaju ne radi o ishitrenom i nepripremljenom projektu čija bi svrha bila prikriti nepostojanje obećanih, velikih projekata u Gradu Splitu.

Gradonačelniče, čekamo Vaše odgovore.”

POVEZANI SADRŽAJKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime