Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SAVRŠENA PURICA: Otkrivamo kako će ispasti sočna i slasna

D.D. / Foto: Pixabay24. prosinca 2020. 11:37
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kulinarski stručnjaci otkrili su neke svoje tajne uz koje purica baš uvijek bude odlična - za prste polizati. Koliko dugo se purica peče, to ovisi o tome koliko je teška. Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - znači, računajte sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva, prenosi ovaj recept 24 sata.

Trikovi profesionalaca za savršeno pripremljenu puricu:

Birajte svježu puricu, ne zamrznutu

Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također, iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.

Ponekad je bolje peći dvije manje purice

Ako očekujete više gostiju i bojite se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmete jednu veću, radije birajte dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.

Držite je u slanoj vodi

Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra.

Postupak je ovakav:

  • Rastopite 2 čaše (od 2 dcl) soli u 38 litara vode.
  • Uronite puricu u to.
  • Ostavite da tako odstoji 12 do 24 sata.

Utrljajte maslac ispod kože

Omekšani maslac utrljajte dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možete staviti neki sa začinskim biljem - želite li malo eksperimentirati s okusom.

Noge ne vežite ili vežite labavo

Ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje traje dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i nadbatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučite zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.

Pecite je naopačke - u početku

Prvih sat vremena pecite puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćete je kasnije nastaviti peći. Potom je stavite u protvan na leđa i vratite u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.

Pazite da se ne peče prebrzo

Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (ali, pazite da ne dirate kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva Celzijusovih.

Ne režite je odmah nakon pečenja

Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu, otkriva portal finecooking.com.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
13
min
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
30
min
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
45
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
1
sat
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
1
sat
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.