Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Samo jedan trik spriječit će plakanje tijekom rezanja luka

Svi koji redovito kuhaju znaju koliko rezanje luka može biti neugodno zbog suza koje izaziva
D.D. / Foto: Pixabay15. ožujka 2025. 09:58
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svi koji redovito kuhaju znaju koliko rezanje luka može biti neugodno zbog suza koje izaziva. No, postoji jednostavan trik koji može spriječiti peckanje očiju - zamrzavanje luka prije rezanja, prenosi Index.

Kada režemo luk, oštećujemo njegove stanice i oslobađamo enzim alinazu, koji reagira s drugim spojevima u luku te stvara iritantni plin naziva sin-propantial-S-oksid. Taj plin dolazi u kontakt s očima, reagira s vlagom u suzama i pretvara se u slabu sumpornu kiselinu, što uzrokuje peckanje i suzenje.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Zamrznuti luk ispušta manje plina koji iritira oči

Hlađenjem ili zamrzavanjem luka usporavamo kemijske reakcije unutar njega. Enzimi postaju manje aktivni, a količina iritantnog plina koji se oslobađa pri rezanju značajno se smanjuje. Zato, ako stavite luk u zamrzivač na 10 -15 minuta prije rezanja, primijetit ćete da su vam oči manje nadražene ili da uopće ne suzite.

Ako planirate odmah koristiti luk u kuhanju, kratko zamrzavanje je odlično rješenje. No, potpuno zamrzavanje luka na duže vrijeme mijenja njegovu teksturu - postaje mekan i vodenast nakon odmrzavanja, zbog čega nije idealan za jela gdje je potrebna hrskavost, ali je i dalje odličan za juhe, variva i umake.

Kako biste si još malo olakšali, luk možete i unaprijed narezati - ručno ili u blenderu, pa ga tako izrezanog podijeliti na porcije i zamrznuti. Imat ćete spreman luk za svako kuhanje, i tako uštedjeti vrijeme.

@deliciousandreal What do you do when your @Oddbox UK contains giant onions? You blitz and freeze them ready for the next time a recipe calls for diced onions - genius 💡 If you did this with a bag of onions, you’d have a week free of peeling and dicing! #fyp #timesaving #kitchenhack #frozenonions #mumhack #mumhacks ♬ original sound - Kuys_Bob🔘

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
11
min
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
21
min
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
31
min
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
48
min
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
1
sat
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.