Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Samo jedan trik spriječit će plakanje tijekom rezanja luka

Svi koji redovito kuhaju znaju koliko rezanje luka može biti neugodno zbog suza koje izaziva
D.D. / Foto: Pixabay15. ožujka 2025. 09:58
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svi koji redovito kuhaju znaju koliko rezanje luka može biti neugodno zbog suza koje izaziva. No, postoji jednostavan trik koji može spriječiti peckanje očiju - zamrzavanje luka prije rezanja, prenosi Index.

Kada režemo luk, oštećujemo njegove stanice i oslobađamo enzim alinazu, koji reagira s drugim spojevima u luku te stvara iritantni plin naziva sin-propantial-S-oksid. Taj plin dolazi u kontakt s očima, reagira s vlagom u suzama i pretvara se u slabu sumpornu kiselinu, što uzrokuje peckanje i suzenje.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Zamrznuti luk ispušta manje plina koji iritira oči

Hlađenjem ili zamrzavanjem luka usporavamo kemijske reakcije unutar njega. Enzimi postaju manje aktivni, a količina iritantnog plina koji se oslobađa pri rezanju značajno se smanjuje. Zato, ako stavite luk u zamrzivač na 10 -15 minuta prije rezanja, primijetit ćete da su vam oči manje nadražene ili da uopće ne suzite.

Ako planirate odmah koristiti luk u kuhanju, kratko zamrzavanje je odlično rješenje. No, potpuno zamrzavanje luka na duže vrijeme mijenja njegovu teksturu - postaje mekan i vodenast nakon odmrzavanja, zbog čega nije idealan za jela gdje je potrebna hrskavost, ali je i dalje odličan za juhe, variva i umake.

Kako biste si još malo olakšali, luk možete i unaprijed narezati - ručno ili u blenderu, pa ga tako izrezanog podijeliti na porcije i zamrznuti. Imat ćete spreman luk za svako kuhanje, i tako uštedjeti vrijeme.

@deliciousandreal What do you do when your @Oddbox UK contains giant onions? You blitz and freeze them ready for the next time a recipe calls for diced onions - genius 💡 If you did this with a bag of onions, you’d have a week free of peeling and dicing! #fyp #timesaving #kitchenhack #frozenonions #mumhack #mumhacks ♬ original sound - Kuys_Bob🔘

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dožupan Šošić za Dalmaciju Danas: Lećevica će proraditi do kraja 2028. godine
7
min
Dožupan Šošić za Dalmaciju Danas: Lećevica će proraditi do kraja 2028. godine
Šest velikih gradilišta u Trogiru: Više od osam milijuna eura ulaganja diljem grada
8
min
Šest velikih gradilišta u Trogiru: Više od osam milijuna eura ulaganja diljem grada
Adventski klapski koncert večeras u Omišu: Mirabela i Klapa Omiš s prijateljima u crkvi sv. Petra
25
min
Adventski klapski koncert večeras u Omišu: Mirabela i Klapa Omiš s prijateljima u crkvi sv. Petra
U tjedan dana 14 prometnih nesreća: Dvije osobe teško ozlijeđene
46
min
U tjedan dana 14 prometnih nesreća: Dvije osobe teško ozlijeđene
Bakica (85) ukrala novčanik muškarcu u Dalmaciji
1
sat
Bakica (85) ukrala novčanik muškarcu u Dalmaciji
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
    Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
    21. prosinca 2025. 20:43
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.