Predstavnici nacionalnih manjina održali su sastanak u Vladi. Tema je bio proračun za iduću godinu. Prema izjavama nakon sastanka, oni će ga podržati. No nisu uvjereni da će to učiniti i HNS.

“Svi smo bili na sastanku i dogovorili smo dosta stvari, nismo dogovorili sve, mi konkretne brojeve nismo vidjeli, kao ni nitko prije nas osim ministra, međutim ono što smo čuli na sastanku zvuči vrlo ohrabrujuće. Vodili smo se interesima sve 22 manjine, mislim da smo se dogovorili oko toga da će to biti jedan iznos koji je najveći koji ova zemlja može izdvojiti i ja sam optimist da će to biti tako. Dojam je da bi bilo dobro da ostanemo svi zajedno, ali ja imam dojam da nećemo ostati, rekao je Robert Jankovics, piše HRT.

Na pitanje da neće HNS, ali bi vladajuća većina mogla ostati zajedno, Jankovics odgovara kako je matematika takva kakva je, a hoće li politika poduprijeti da ta matematika dođe do izražaja, to je nešto što ćemo vidjeti.

Ministar Zdravko Marić rekao je da ne voli nikome imputirati riječi niti dizati i spuštati nečiju ruku.

“Imali smo jedan konstruktivan dijalog. Proračun i rebalans su na stolu, i samo je to važno. Kontinuirano razgovaramo s HNS-om, sa Štromarom i ministricom Divjak. Nije cijela problematika koeficijenata svedena na to, mi razgovaramo kontinuirano oko čitavog niza projekata. Kompletne problematike koeficijenata i dodataka mislim da smo svi svjesni, ne samo mi koji radimo u državno javnoj upravi nego i cijela javnost gdje nam treba jedna prava argumentirana analiza u konačnici odluke koje će značiti kvalitetniji sustav”, ističe Marić.Marić kaže kako trenutno nije predviđeno u proračunu, 120 milijuna kompenzacijskih mjera.

“Otvoreni smo za dialog sa sindikatima i predstavnicima i resornim ministarstvima ali kao Vlada moramo uzeti sustavn pristup. Fokusiran sam samo da se izradi proračun, okvirni izgled proračuna s obzirom na ove izazove, vrlo sam zadovoljan rebalansom i proračunom. s obzirom da radimo na fiskalnoj politici, smanjivanje javnog duga i odgovornosti prema poreznim obveznicima”, zaključio je Marić.

Veljko Kajtazi kaže da Vlada ima dovoljno ruku i bez HNS-a. Smatra da će HNS sam odlučiti o ostanku u koaliciji. Podržat će proračun i mišljenja je da ova situacija neće još dugo potrajati.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime