Nezadovoljni Vladinim mjerama za pomoć i predstavljanjem službenih institucija, nastala je nova poduzetnička inicijativa “Glas poduzetnika“. Preko istoimene Facebook grupe u samo jednom danu je pristupilo 55 tvrtki, imaju preko 5300 članova, a do kraja dana očekuju preko 200 tvrtki. Njihova poruka Vladi je jednaka: pojačajte mjere pomoći, budite brzi ili gospodarstvo čeka propast.

POTPISATI MOŽETE OVDJE

– Nakon što je Vlada objavila mjere za pomoć, vrlo brzo se okupilo nas nekoliko koji su vidjeli da će posljedice biti katastrofalne. Mjere su nedovoljne i nedorečene. Val otpuštanja je već krenuo i ove mjere to neće spriječiti. Odgode plaćanja poreza i doprinosa jednostavno nisu dovoljne i ta davanja treba otpisati za one koji ne rade. Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza – kaže nam Dražen Oreščanin iz tvrtke Poslovna inteligencija koji je jedan od osnivača grupe.

U noj ima puno malih poduzetnika, ali i onih srednje velikih sa 100 i više zaposlenika. Hrvoje Bujas, Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević, samo su neka od poznatih imena koja su u grupi i traže jaču intervenciju Vlade.

Ne žele odgodu, nego oslobađanje poreza

Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju šalju danas je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog korona virusa, također i ukidanje svih parafiskalnih nameta i komunalne naknade, te moratorij na kredite i leasinge na godinu dana bez kamata.

Tijekom krize traže i ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama, plaćanje PDV-a tek kada se računi naplate, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit. Na kraju, traže jasne i transparentne kriterije za pomoć.

– To je prvi set koji je hitno potreban. Mi ćemo se sastati danas i formalno uputitite

zahtjeve Vladi. Želimo im objasniti da rizik od ove krize za gospodarstvo jednostavno prevelik. U grupi – zaključuje Oreščanin.

U grupi ima niz iskustava poduzetnika koji su ili zatvoreni zbog odluke države ili su u velikim poteškoćama, a smatraju da država uopće ne shvaća razmjere problema.

– Kažu da ćemo morati dostaviti dokaz da nam je otežano poslovanje? Štoda dokazujem kada sam zatvoren – jedan je od

Saborska zastupnica MOST-a Ivana Ninčević-Lesandrić podržala je inicijativu “Glas poduzetnika” i pozvala poduzetnike da se prijave.

“Organizacije koje formalno predstavljaju poduzetnike, pokazale su se potpuno nedovoljne u zastupanju interesa poduzetnika, poglavito mikro, malih i srednjih poduzeća.

Ako ikad, onda sad, treba vladajućima, ali i vojsci uhljebljenih u državnoj upravi, dati do znanja kako zaposlenici u gospodarstvu i poduzetnici nisu tamo neki građani drugog reda, koji će dobiti otkaze i izgubiti svoju imovinu, dok će njima plaće i dalje sjedati na vrijeme i u punom iznosu.

Treba im jasno reći kako nikakve odgode i kreditići nisu jasna i provediva a pogotovo dostatna mjera. Država neka se, ako ikad onda sada, jasno odredi prema rashodima koje je nepotrebno kreirala, neka iste hitno smanji, neka se za ono što ne smanji ona zaduži (a ne poduzetnici) i neka prvenstveno ukine davanja onima koji zbog ove situacije ne mogu privređivati ili su im prihodi smanjeni.

Pridružite se inicijativi, neka se čuje i GLAS PODUZETNIKA” – poručila je Ninčević-Lesandrić.

 


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime