S tek operiranim djetetom čekala sanitet osam sati, a onda novi šok – vožnja zaleđenom cestom s otvorenim prozorom!

Saznala sam da je drugo vozilo saniteta zadarskog Doma zdravlja još u prosincu u istom ovom servisu ostavljeno na popravku i nije preuzeto te bi to moglo biti rješenje našeg problema. Vozač bi mogao uzeti to vozilo da ne čeka popravak. Ali nije ni to išlo glatko. Ispostavilo se da Dom zdravlja nije platlo račun, govori Lili Lončar, udomiteljica

Želim ovo što sam doživjela podijeliti s javnošću kako se nikada više nikome ne bi dogodilo. S djetetom koje je prošli tjedan operiralo glavu ostavljena sam da na bolničkom hodniku čekam punih osam sati sanitetsko vozilo Doma zdravlja Zadarske županije, govori Lili Lončar iz Poličnika, udomiteljica i humanitarka, koja je odavno već riječima i djelima pokazala da ne trpi nepravdu te da glasno progovara o problemima.


Njezina štićenica, 11,5-godišnja Lucija, prošli je tjedan hitno upućena na zagrebačko Rebro, gdje je operirana radi problema koje vuče još od malena. Luciji je, naime, još kao dvogodišnjakinji otkriven tumor na mozgu pa je u svega godinu dana čak četiri puta operirana. Prošli tjedan zakompliciralo se s “pumpicom” koja joj je jednom prilikom ugrađena iza uha, piše Zadarski list.

– Bio joj je život u opasnosti, tako da smo morali hitno u Zagreb. Sve je, hvala Bogu, prošlo u najboljem redu i bilo dobro do ponedjeljka ujutro, kad smo se spremali za povratak kući i uzeli otpusno pismo. Sanitet je kasnio, ali kako je bilo ružno vrijeme, pomirili smo se s time. U 12 sati razgovarala sam s vozačem sanitetskog vozila i saznala da je imao problema s kočnicama, da ga mora odvesti automehaničaru, priča Lončar dodajući kako je potom, ponovno razgovarala s vozačem oko 15 sati, no ni tada joj nije mogao reći kad će doći. Na bolnički ležaj na Rebru koji je u ponedjeljak ujutro u 9 sati napustila njezina Lucija, već je bilo smješteno drugo dijete. Medicinsko osoblje izašlo joj je ususret, donijeli su joj plahtu da prekrije fotelju i na nju smjesti Luciju.

– Nije to bilo sat, dva… Oteglo se na kraju na osam sati, a dijete je bilo nemirno. Teško joj je bilo objasniti jer je to dijete s posebnim potrebama. Oko 15 sati saznala sam da je drugo vozilo saniteta zadarskog Doma zdravlja još u prosincu u istom ovom servisu ostavljeno na popravku i nije preuzeto te bi to moglo biti rješenje našeg problema. Vozač bi mogao uzeti to vozilo da ne čeka popravak. Ali nije ni to išlo glatko. Ispostavilo se da Dom zdravlja nije platlo račun. Ipak, čovjek iz servisa je popustio i dao mu vozilo pa je vozač saniteta konačno došao po nas u 17 sati, priča ova humanitarka napominjući odmah da ni tu njezinim mukama nije bio kraj.

Pokazalo se da u vozilu nema nikakvog pokrivača te da se prozor ne može do kraja zatvoriti. Uz temperaturu u debelom minusu i snijeg na većem dijelu puta, nije joj preostalo ništa do skinuti svoju jaknu i pokriti bolesno dijete. Uz to, snašla se i za “zašuškavanje” prozora kako ne bi unutra šibao mrzli zrak.

– Vozač me pitao imam li deku, a kad sam rekla da nemam ponudio mi je svoju jaknu. Odbila sam i pokrila Lucu svojom. Čovjek je učinio sve što je mogao, ali netko očito štedi na održavanju tih automobila. Ne bi željela nikome da prođe ovakvo što, a niti da nastrada u prometu jer ta vozila saniteta zadarskog Doma zdravlja su postala nesigurna. Vozilo s kojim smo se vratili je sletio sa ceste u prosincu prošle godine, nakon što je u njemu nešto blokiralo – govori Lili Lončar.


Njezine navode Zadarski list je neslužbeno provjerio i doznao da su u sanitetskom vozilu koje je u prosincu ostavljeno u zagrebačkom servisu nastradali, srećom lakše, vozač i medicinska sestra na povratku iz jednih toplica u koje su prevezli pacijenta. Na starost vozila i loše održavanje, čime se u opasnost dovode životi pacijenata i zaposlenika Doma zdravlja, prije nekoliko godina su, među ostalim upozoravali sindikalisti u toj instituciji. Vozila je tada pregledala i inspekcija Ministarstva zdravlja, a njihov nalaz potvrdio je tvrdnje sindikalaca. Obzirom na učestalost kvarova i stanje voznog parka Doma zdravlja danas, očito je da godinama ništa nije poduzeto. Do kada?!

Bek: Zatražila sam izvješće odgovorne glavne sestre

Kako bi čuli i drugu stranu priče, Zadarski list upitao je ravnateljicu županijskog Doma zdravlja, Renatu Bek, za komentar ovog nemilog događaja te joj precizirali detalje.– Zatražila sam izvješće od glavne sestre koje je odgovorna za sanitetski prijevoz te ću se javiti čim dobijem cjelovitu informaciju – kratko je odgovorila Bek. Stoga, o detaljima priče koja je u nezavidan položaj dovela bolesno dijete, njezinu udomiteljicu i vozača sanitetskih kole, javnost ćemo informirati naknadno, čim se dobije službeno izvješće.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0