U subotu 16. studenog operni će ansambl HNK Split premijerno na sceni Kazališta izvesti Verdijevog Rigoletta. Nakon što je s uspjehom izvedena na Peristilu u sklopu 65. Splitskog ljeta, jedna od najpopularnijih i najradije slušanih opera u povijesti zaživjet će i na pozornici HNK Split. Izvedbom ravna maestro Ivo Lipanović, redatelj je Dražen Siriščević Brazilski tenor Max Jota po prvi put će nastupiti pred splitskom publikom u ulozi Vojvode od Mantove. Ljubomir Puškarić debitirat će u naslovnoj ulozi Rigoletta, a Marija Kuhar Šoša kao Gilda. Ivica Čikeš kao Sparafucile i Terezija Kusanović kao Maddalena nastupit će u ulogama koje su tumačili ovog ljeta. U predstavi sudjeluju i ostali solisti, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split. Kostimograf je Juraj Zigman, scenograf Slaven Raos, a koreograf Igor Kirov.

Brazilski tenor Max Jota u engleskom časopisu Opera Britannia proglašen je 2014. jednim od najboljih muških interpreta na svijetu nakon njegovog debija u naslovnoj ulozi Offenbachovih Hoffmannovih priča u Teatro Verdi u Pisi. Školovan u rodnom Brazilu i u Italiji, dobitnik je više vrijednih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima a ima širok repertoar tenorskih uloga u operama Verdija, Puccinija, Leoncavalla, Bizeta, Ponchiellija, Donizettija, Mascagnija i Leoncavalla.

U naslovnoj ulozi Rigoletta debitirat će Ljubomir Puškarić, pjevač u čijoj se biografiji, između ostalih nagrada, u posljednjih nekoliko godina ističu Nagrada Milka Trnina, ona Hrvatskog glumišta, Nagrada Vladimir Ružđak i ostale. Solist Opere HNK u Zagrebu, čiji je “bariton lijepe boje i cjelokupni scenski nastup”  oduševljavao splitsku publiku u operama Adel i Mara, Ero s onoga svijeta, Povratak mornara, Madama Butterfly i Seviljski brijač. Marija Kuhar Šoša, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta i Nagrade Marijana Radev nizu će ostvarenih uloga  dodati i ovu Verdijeve Gilde.  Prvakinju Opere HNK Split Terezija Kusanović vidjeli smo na izvedbama ovog ljeta kao Maddalenu, kao nacionalnog prvaka Opere HNK Split basa Ivicu Čikeša u ulozi ubojice Sparafucilea. Terezija Kusanović od svoje prve uloge 2005. u operi Evgenij Onjegin nanizala veliki broj glavnih uloga messosopranskog repertoara. Ivica Čikeš već treće desetljeće nosi basovski repertoar matične a i ostalih hrvatskih nacionalnih kuća u maniri vrhunskog, ne samo verdijanskog, opernog basa.

U izvedbama 28. i 30. studenog glazbeno vodstvo preuzet će maestro Jure Bučević, Rigoletto će biti Siniša Hapač, Sparafucile Božo Župić. Ostale solističke uloge tumače: Bjanka Ivas, Ivan Šarić, Joško Tranfić, Marko Lasić, Špiro Boban, Vinko Maroević, Mate Akrap, Ivona Bosančić Lasić, Vlatko Belas i Tea Požgaj.

Zbor je uvježbao zborovođa Frane Kuss, svjetlo je dizajnirao Srđan Barbarić, a suradnica redatelja je Jelena Bosančić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime