Par sati vožnje automobilom iz Moskve i naći ćete se u gradiću Tarusa gdje se nalazi mala prizemna zgrada s natpisom “Lobaev Arms”. Na prvi pogled neugledan objekt, ni po čemu se ne izdvaja, ali unutra je tvornica gdje se proizvodi jedna od najmoćnijih snajperskih pušaka na svijetu.

Ova tvrtka se pročula u javnosti kada su sredinom travnja zapadni mediji počeli govoriti o moćnom i smrtonosnom oružju koje se pravi na ovom mjestu.

Proizvođači su bili iznenađeni euforijom koja je u Britaniji buknula u vezi s njihovim proizvodom. “Britancima je dosadno sjediti u karanteni, pa na internetu traže svakojake pikanterije po bijelom svijetu”, šali se Jurij Sinjičkin, jedan od konstruktora SVLK-14S “Sumrak”, puške s najvećim dometom na svijetu.

Veliko zanimanje za ovo oružje potaknulo je medije da preuzimaju vijest jedni od drugih, tako da su tisuće ljudi posjetile stranicu Lobaev Arms. Pa ipak, zasad nije došlo do konkretnih narudžbi “Sumraka” – košta 300. 000 funti, piše Ruski vjesnik.

“Puška je napravljena za sportske aktivnosti i gađanje s ekstremnih snajperskih udaljenosti. To je njezina glavna namjena, a ne uništavanje terorista negdje tamo u Siriji. Ovo je zapravo vrlo skupa i luksuzna ‘igračka'”, kaže konstruktor.

“Sumrak” se temelji na maksimalnoj jednostavnosti i preciznosti izrade. “Ovdje nema dodatnih mehanizama, konektora i opreme. Samo maksimalno jaka konstrukcija zatvarača, ojačana cijev i jedan metak u njoj (‘Sumrak’ nema okvir kao druge puške, nego se metak stavi u cijev prije svakog gađanja, kao kod oruđa velikog dometa i kalibra iz doba Drugog svjetskog rata)”, objašnjava Sinjičkin.

Snajperska puška “Sumrak” već je postavila nekoliko svjetskih rekorda. Među njima je gađanje na udaljenosti većoj od tri kilometra i pogodak u ciljanu metu na udaljenosti od 4178 metara.

“Na pušci se više nema što usavršiti. Sada eksperimentiramo s noćnim gađanjem na snajperskim udaljenostima većim od 2,5 km. Danju smo uspjeli oboriti svjetski rekord, a sada to želimo postići u mrklom mraku”, priča konstruktor.

“Sumrak” je napravljen za metke 408 CheyTac (10,3 mm) koji izlijeću iz cijevi brzinom većom od 900 metara u sekundi.

“Taj metak je toliko moćan da probija metalnu šinu debljine tri centimetra. Zamislite što će biti ako takav metak pogodi neprijatelja? Tu nikakvo pancirno odijelo ne pomaže”, ističe inženjer.

Puška funkcionira u rasponu temperatura od -40 do +65, u svim klimatskim uvjetima. Pa ipak, ona ima i jedan veliki nedostatak, a to je težina. Svaki “Sumrak” je težak gotovo 10 kilograma, i to bez nišanskih sprava koje mogu težiti od dva do četiri kilograma.

 5 KOMENTARI

 1. SVAKI RATNI INSTRUMNENAT ZA UBIJANJE ILI NANOŠENJE ŠTETE PROTIVNIČKOJ STRANI ,UVJEK SE CIJENI ,OSIM EFIKASNOSTI ,KAKO JE KONSTRUIRAN ZA RUKOVANJE I NOŠENJE, JER JE TO U RATNIM UVJETIMA NAJGALAVNIJA SVRHA, I PO TOME SE CIJENI.

 2. Kad naši krenu iz Karlovca raditi snajper bit će to svjetski rekord, raditi će na samonavođene metke, samo staviš sliku mete u fail, ispališ metak i on ju sam pronađe i još ti izvješće na smartphon pošalje, to će biti snajper.

 3. Ja mojoj Fati svake nedelje opalim metak uvijek u mraku i uvijek pogodi u cilj, a ni Fata nikada ne prigovara i to tako vec godinama.

 4. kaže konstruktor: “Puška je napravljena za sportske aktivnosti, a ne uništavanje terorista negdje tamo u Siriji. ”
  pa onda kasnije kaže: “Zamislite što će biti ako takav metak pogodi neprijatelja? Tu nikakvo pancirno odijelo ne pomaže”.

  kako se zove taj “sport” u kome se gađaju žive neprijateljske mete? ili je konstruktor malo budala…

 5. jak podatak
  …..pogodak u ciljanu metu na udaljenosti od 4178 metara.
  a ciljana meta je ŠTO, kolika je?
  pogodit ću ja sa M48 metu na 5000 metara, samo meta treba biti manji neboder.
  Eeee novinari.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime