Eko Dalmacija

Kada je u pitanju odlaganje glomaznog i građevinskog otpada, samo je nebo granica kada su u pitanju navike ljude u Dalmaciji.

Iako se radi o problemu koji ne datira od "jučer", bez obzira na apele upućene građanima, nesavjesnosti ne nedostaje.

Posljednji primjer stiže nam sa splitskih Dragovoda u Šegedinovoj ulici gdje je netko na zelenoj površini odložio hrpu glomaznog i dio građevinskog ot... Nastavi čitati

Fabjan, Maroje i Roko učenici su 5.B razreda OŠ Spinut iz Splita, ali su i osvajači zlatne medalje na 13. nacionalnoj izložbi mladi@inovacije. Naime, osmislili su eko kantu i s njom oduševili stručni žiri. Njihova kanta osvojila je zlatno odličje.

No, krenimo redom. Sve je počelo krajem prošle godine kada je naš trojac sudjelovao, zajedno sa svojom mentoricom Meri Rajčić, u školskom klimatskom ... Nastavi čitati

Ne, ovo nije prizor iz Bangladeša, ovo je naš Split i scena iz Vukovarske ulice ujutro, nedaleko od hotela Belvedere.

Naime, netko zasad nepoznat, a poznat bi mogao postati nakon pregleda okolnih kamera, zapalio je dva plastična kontejnera Čistoće.

Prizor je žalostan, ne samo da je uništena javna imovina, nego se smeće rasulo po cesti, nogostupu...

Zbog neznanih "junaka" noćas su i splits... Nastavi čitati

Udruga Žrvanj i ove godine sudjeluje u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša – Zelena čistka 2021 u sklopu World Cleanup Daya 18. rujna 2021.

U subotu, 18. rujna 2021. od 9 do 13 sati pridružite se akciji čišćenja rijeke Žrnovnice. Okupljanje volontera je od 9 sati u Bašti u centru Žrnovnice (uz rijeku, kod mosta i restorana Mlin). Akcija će se održati bez obzira hoće li biti malo kiše ... Nastavi čitati

Danas je u Gradskoj vijećnici  održan sastanak s predstavnicima Udruga  i javnih ustanova s područja Grada Sinja na temu akcije čišćenja okoliša Zelena čistka.

Dogovoreno je kako će se akcija na području Grada Sinja održati u subotu, 18. rujna 2021., a odvijat će se  na dvije lokacije i to na području Sutine i dijelu rijeke Cetine od Panja do Despotuše.

[gallery td_select_gallery_slide="slid... Nastavi čitati

U organizaciji udruge Argonauta, 11. i 12. rujna 2021. održat će se svojevrsno “finale” u sklopu kampanje Zajedno za čišći Jadran i to kroz vikend posvećen moru. U subotu će se održati zaron na Kornate te Festival moru sa zabavno-edukativnim sadržajem za djecu i odrasle, a u nedjelju će se održati akcije čišćenja u Betini i Tisnom.

Kroz kampanju Zajedno za čišći Jadran ovog ljeta se čistilo u D... Nastavi čitati

Dr. Joško Kalilić prikupio je galeriju "opasnih splitskih komunalnih suvenira", a o čemu se radi pročitajte u nastavku u njegovom otvorenom pismu.
Na raznim područjima Splita ima mnogo „komunalnih suvenira“ o kojima se duže vremena ne vodi računa iako predstavljaju opasnost za građane Splita (pa i turistima ) jer ugrožavaju njihovo zdravlje, te narušavaju izgled i ljepotu grada Splita. Prikazani ... Nastavi čitati

Udruga Žrvanj i ove godine sudjeluje u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša – Zelena čistka 2021 u sklopu World Cleanup Daya 18. rujna 2021.

Zelena čistka je zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta otpada koja se u Lijepoj našoj održava već devetu godinu zaredom. Čišćenjem vlastitog kutka okoliša, zajedničkim snagama, budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti odgo... Nastavi čitati

Hrvatski sabor donio je odluku da se od početka 2022. zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih.

Osim vrećica, nestaju i plastični štapići za uši, slamke, pribor za jelo, šalice...

Svi znamo da ova prilagodba neće biti lagana, no kada se vidi koliku štetu globalno nanosimo biljnom i životinjskom svijetu pretjeranim i nekontroliranim odla... Nastavi čitati

Gotovo u svakom kvartu u Splitu ima krupnog otpada. Ljudi sređuju svoje kvadrate, a zatim fino sav građevinski materijal – iskrcaju na ulicu.

Jedan takav prizor snimio je čitatelj večeras u Odeskoj ulici na Mertojaku.

"Ovaj otpad je netko iskrcao ovdje ima 20-ak dana. I on i dalje stoji, a u medijima se piše o nekakvim kaznama za odlaganje krupnog opada. Koga će se za ovo kazniti? ", napisao... Nastavi čitati

Nevjerojatnoj situaciji svjedoče mještani Srinjina, koje se nalaze u sastavu grada Splita.

- Dragi stanovnici Omiša i okolice, prestanite bacati smeće izvan mjesta predviđenog za to - poručila je to jedna mještanka Srinjina.

Ona je, čini se, odlučila reći dosta odlaganju otpada koje ne priliči godini u kojoj živimo.

- Vjerujemo da imate probleme vezane uz odvoz smeća, ali adresa na koju s... Nastavi čitati

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce vodeća je organizacija za zaštitu prirode i okoliša nacionalno i međunarodno više od 20 godina.

Kako bi implementirala okolišnu odgovornost u poslovanju privatnih iznajmljivača i tako izdvojila ekološki prihvatljive smještajne objekte od konkurencije, Udruga Sunce razvila je Dalmatia Green ekološki cer... Nastavi čitati

Ružnim prizorima svjedoče danas stanovnici splitske Šegedinove ulice.

Netko je, unatoč tome što su kontejneri prazni, odbacio glomazni otpad pored njih. Još više žalosti činjenica da Splićani imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada.

Čini se da im to ništa ne znači te da je jednostavnije ovako se riješiti smeća.

Pogledajte:

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="469450,46... Nastavi čitati

Damir Barbir, predsjednik Gradskog kotara Trstenik reagirao je na ilegalno iskrcavanje građevinskog materijala na području ovog dijela Splita.

"Nakon što smo više puta prijavljivali institucijama ilegalno iskrcavanje šuta na području Trstenika, a s obzirom da nemamo povratne informacije da je bilo šta poduzeto po tom pitanju, preuzest ćemo inicijativu.

Svaku vašu prijavu ćemo JAVNO objaviti,... Nastavi čitati

Brojne maskice, na deseci komada razne ambalaže, te jedna zahodska školjka. Ako ste pomislili da je riječ o sadržaju kontejnera za smeće, jako bi pogriješili, jer otpad svih vrsta nagrđuje zelene površine Kmana.

Porazno je i stanje na prilaznim stepeništima, u Velebitskoj ulici, jer ako je suditi po fotografijama, stepenice nisu oprane godinama.
-Volim svoj rodni Split i svako ljeto se ponovno... Nastavi čitati

Ružne slike dolaze nam iz splitskog kvarta Varoša.

U samom centru grada, u Varošu mogu se u uskim uličicama pronaći dijelovi odbačenog glomaznog otpada koji je (doslovno) zatvorio prilaz ulici.

Naime, ove fotografije snimljene su u Ulici Stagnja, a čitatelj nam se žali da ista ulica prima smeće iz još nekoliko okolnih ulica.

"Ljut sam i razočaran. Ovu praksu odlaganja i stvaranja depo... Nastavi čitati

O neodgovornom odlaganju otpada pisali smo više puta. Naime, stalno nailazimo na prizore gdje građani glomazni otpad iz stana odlažu po ulicama.

O jednom takvom slučaju, preko Facebooka izvijestila je i eko aktivistica Lara Javorčić gdje je snimila prizore s Trstenika.

[gallery size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="449347,449348,449349,449350,449351,449352,449353,449354,449355,449... Nastavi čitati

Tradicionalna podgorska Plava i zelena čistka, održala se i ove godine, 6.lipnja u Podgori. U ovoj već devetoj po redu, tradicionalnoj čistki, sudjelovalo je preko 50 volontera na 5 različitih lokacija: plažama Garmi, Plišivcu, Klokunu te podgorskoj lučici kao i na spomeniku Galebova krila.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="442171,442172,442173,442174,442175,442176,442177,442178,442... Nastavi čitati

Strašan požar pogodio je marinu u Kaštel Gomilici u subotu navečer. Šteta je milijunska, a čini se da će biti posljedica i po okoliš.

Nafta je te večeri doslovno “izvirala” na svakom koraku, a odmah se krenulo s postavljanjem morskih brana.

No, ako je suditi po fotografijama koje su nastale danas, više od toga se nije učinilo.

"Smrdi užasno! Ne mogu virovat da sve to još tu stoji", ka... Nastavi čitati

Povodom Dana izviđača, 19.5., datuma koji hrvatski izviđači obilježavaju kao svoj dan, sjećajući se prvog tečaja za izviđačke vođe koji je na taj datum započeo 1951. godine, u tadašnjem Pionirskom gradu u Zagrebu (danas Gradu mladih) te obilježavajući i prvi javni nastup splitskih izviđača, nakon 2. Svjetskog rata, koji se na splitskoj Rivi održao u paradi povodom 1. svibnja, 1951. godine, splitsk... Nastavi čitati