Hloverka Novak Srzić

Nakon jučerašnjeg kolegija direktora turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije direktorica TZ Grada Makarske, Hloverka Novak Srzić, za Dalmacija Danas se požalila na nekooperativnost načelnika Baške Vode.

VEZANI SADRŽAJ:

Kazala je da, kada je u pitanju turizam, načelnik Joško Roščić “vodi neku svoju politiku što donosi štetu svima”.

Danas smo kontaktirali načelnika Ruščića, te je za naš portal komentirao izjavu direktorice TZ Grada Makarske.

– Gospođa Hloverka je na kraju svog radnog vijeka iz Zagreba došla na prostor grada Makarke. Ona ima želju da općine budu kao nekad u bivšoj Jugoslaviji. Moram reći da Općina Baška Voda nema ništa protiv toga da se Grad Makarska trudi i radi za svoj dobrobit, ali za našu Općinu nije svejedno hoće li turist otići u Promajnu, Bašku Vodu, Krvavicu, ili će otići u Makarsku.

Ne želimo se prodavati pod imenom grada Makarske. Uz sve dužno poštovanje, smatam da smo dobri susjedi, ali da u nekim stvarima imamo različite interese. Županiji je to svejedno, jer bilo gdje da dođe gost u županiju, njima svakako ide dio prihoda – govori Ruščić.

Ruščić kaže da su neslaganja s Makarskom počela od cikloturizma, odnosno biciklističkih staza.

– Netko je bez ulaganja sredstava želio da područje Podbiokovlja postane područje cikloturizma, bez da za to postoje uvjeti. Kada se stvore uvjeti za vožnju biciklima Općina Baška Voda će se rado tu pridružiti. Napominjem da pješačke staze i nogostupi nisu biciklističke staze, napominjem da protupožarni putevi dok se ne urede također nisu biciklističke staze. Ako ne zna netko što su, neka pogleda što je nadležni ministar propisao pa će znati zašto tako govorim. Ono što se nama ovog proljeća događa na magistrali je da imamo neorganizirane grupe biciklista. Ne daj Bože da netko strada, onda će javnost znati o čemu Joško Roščić govori.

Makarska Rivijera je bivše udruženje hotelskih kuća koje je raspadom bivše države nestalo. Formirane su samostalne hotelske kuće hoteli Tučepi, Brela, Podgora, Makarska i Baška Voda. Ne želim da štand na kojem se prodaju Promajna, Krvavica, Bratoš, Baška Voda naziva onako kako sam sad vidio da se naziva u Berlinu. Želim maksimalno surađivati, ali ne da netko neke staze koje se nalaze u Baškoj Vodi ucrtava kao biciklističke, a da se nas nije niti pitalo.

Neka gospođa Hloverka radi svoj posao u okruženju koje joj je dato. Spreman sam za suradnju, ali da bi netko bio nad nekim, ne dolazi u obzir. Naši turistički rezultati su 9 posto na razini županije i jedan posto na razini države. Nismo beznačajni. S onom što će se desiti, a to je renoviranje Baškog polja, Dječjeg sela, Krvavice, hotela Hrvatska i Dubravka, Baška Voda će doći na 2 posto hrvatskog turizma i 14 posto županijskog turizma. To su jako dobre brojke za općinu veličine Baške Vode i ne treba nam nitko biti tutor. Surađivat ćemo tamo gdje nam je suradnja neophodna.

Gospođa Hloverka se bavila novinarstvom, nije živjela na ovim prostorima i ona možda ne zna da su nam u bivšoj državi u ime zajedništva uzimali preko 40 posto prihoda od boravišne pristojbe. Ta su sredstva išla u centralu Općine Makarska gdje sz se razvijale neke stvari, a ostali su bili zapostavljeni. Vidljivo je zadnjih 15-ak godina da Baška Voda doživljava procvat upravo iz tih sredstava koje su nam nekad drugi uzimali.

Roščić zaključuje da ne želi imati nikoga za neprijatelja, ali ni da se nekome nešto nameće.

– Razumijem grad Imotski gdje se turizam tek razvija i njihovu zainteresiranost za klaster. Oni nemaju novca za imati jake samostalne projekte, mi imamo dovoljno novca da možemo samostalno živjeti i razvijati se na dobrobit svih mještana koji se bave turizmom – zaključuje Roščić dodajući da Makarska želi turistički zajednicu nekadašnje općine “gdje će se uhljebiti još nekoliko ljudi, a to nama ne odgovora”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime