Roditelji plivača pitaju stožer: Zašto našoj djeci ne omogućite treniranje?

Bazeni u velikom dijelu hrvatskih gradova zatvoreni su odlukom Stožera dok u nekim gradovima rade i tamo djeca i ostali plivači mogu normalno trenirati


Inicijativa “Plivanjem protiv covida” u koju su uključeni roditelji uglavnom djece plivača ponovno su uputili apel Stožeru civilne zaštite da dopusti njihovoj djeci treniranje.


Bazeni u velikom dijelu hrvatskih gradova zatvoreni su odlukom Stožera dok u nekim gradovima rade i tamo djeca i ostali plivači mogu normalno trenirati.

“Ponavljamo mail koji smo vam u više navrata slali te do danas nismo primili nikakav odgovor. Obraćamo Vam se radi molbe za očitovanje i objašnjenje kriterija prema kojima Ustanove za upravljanje sportskim objektima tumače mjere koje je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske predstavio 18.12.2020. godine. Naime, zbog čega se treninzi sportaša stavljaju u kategoriju ‘javnog događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu’? Prema toj bi logici, sve škole, vrtići, poslovne i ostale organizacije bile u direktnom prekršaju jer je na svim tim mjestima u isto vrijeme, prisutno više od 25 ljudi”, pitaju se roditelji u mailu koji su poslali Stožeru civilne zaštite te svim medijskim kućama u Hrvatskoj.

Pozivaju Stožer da se drže smjernica iz svojeg dokumenta

Roditelji apeliraju da Stožer u slučaju plivača primijeni smjernice koje je objavio u vlastitom dokumentu te da se izračuna koliko sportaša, odnosno plivača može u isto vrijeme biti na bazenu.

U tom dokumentu stoji:

“Za sva događanja i okupljanja broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 7 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu u objekt u kojem se okupljanje održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu”.Inicijativa je Stožeru dostavila podataka da, primjerice, bazen na zagrebačkim Sveticama ima bruto površinu od 9648, odnosno neto 5816 četvornih metara te su zatražili od stožera da izračunaju koliko bi plivača istovremeno moglo boraviti u tom objektu.

Inicijativa “Plivanjem protiv covida” i ranije je slala upite na državne institucije pozivajući se na strane studije koje tvrde da bazeni spadaju u prostore u kojima je mogućnost širenja zaraze koronavirusom minimalna ili gotovo nepostojeća, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime