Roditelji djeteta koje je progutalo ecstasy očajni. Mole da im vrate sina, a oni će se javljati Centru

Roditelji nemaju nikakvih prekršajnih ni kaznenih prijava niti su ikada prije uzimali drogu, ovo je bilo jedini put da su išta konzumirali - govori Ivana Bilić, odvjetnica iz pravnog tima koji zastupa roditelje


Mladi par iz Pule, kojem je dijete oduzeto i smješteno u Dječji dom “I. B. Mažuranić” u Lovranu, nakon što je još 3. siječnja utvrđeno u pulskoj bolnici da je progutalo trećinu tablete ecstasyja, uložili su žalbu na rješenje Općinskog državnog odvjetništva po kojoj svoje 1,5 godišnje dijete neće vidjeti do 18. veljače.


“Najrigoroznija mjera”

– Roditelji su očajni. Smatramo da je Općinski sud u Puli koji je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i time se odlučio na najrigorozniju mjeru koju zakon predlaže u ovakvim situacijama, povrijedio i pravo djeteta na obiteljski život, posebno jer je riječ o uzornoj obitelji; roditelji nemaju nikakvih prekršajnih ni kaznenih prijava niti su ikada prije uzimali drogu, ovo je bilo jedini put da su išta konzumirali.

Uložili smo žalbu na takvo rješenje suda jer nisu ispitali roditelje, niti zatražili njihovo žurno vještačenje. Osim toga, dijete ima dvije bake koje su bliske s unukom i mogle su preuzeti skrb o djetetu dok se ne riješi slučaj. Smatramo da je sve bolje od smještaja djeteta, koje je inače izrazito vezano uz roditelje, u instituciju. To ‘misli’ i zakon koji nudi druge mogućnosti u ovakvim situacijama. Majka dječaka, obzirom da je u koronakrizi ostala bez posla, sa sinom je stalno, stoga joj ova situacija jako teško pada, kao i djetetu – kazala je za Večernji list Ivana Bilić, odvjetnica iz pravnog tima u kojemu su i Marija Budimir i Matija Miloš koji zastupaju roditelje.

Drogu, točnije tablete ecstasy u kuću te obitelji donio je jedan od dvojice prijatelja s kojima su čekali Novu godinu, dok je mališan bio na čuvanju kod bake. Roditelji su, kažu, uzeli svatko po trećinu tablete, a jedna je trećina ostala na radnom stolu. Tri dana poslije, mališan je pronašao djelić tablete i progutao je, a kada su roditelji shvatili da se dijete ponaša čudno, odveli su ga u Opću bolnicu Pula, gdje je dijete brzo stabilizirano. No liječnici su, s obzirom na to da je utvrđeno da je konzumiralo drogu, o svemu obavijestili policiju, nakon čega su roditelji djeteta uhićeni zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava. Na ispitivanju u policiji roditelji su sve priznali i izrazili duboko kajanje zbog nemara.

Usprkos tome, kažu odvjetnici, Općinsko državno odvjetništvo u Puli roditeljima je odredilo mjeru opreza te zabranu približavanja djetetu na manje od 100 metara i zabranu uspostavljanja kontakta s malodobnim sinom, koja će trajati ‘dok za to postoji potreba’. Općinski sud u Puli, pak 18. siječnja donosi rješenje kojim prihvaća prijedlog Centra za socijalnu skrb o tome da dječak bude na 30 dana smješten u dom u Lovranu iako je tamo već od 7. siječnja, bez održavanja rasprave, bez provjeravanja je li sud zaprimio očitovanje roditelja, navodeći da do izrade rješenja protustranke, odnosno roditelji, nisu dostavili svoje očitovanje.

– To je netočno i neprovjereno. Roditelji su već dva puta testirani na sve vrste droga, drugi put 3. veljače i na oba su testiranja bili negativni. Roditelji su inzistirali da se i njih sasluša, otac je zvao Centar za socijalnu skrb, koji su njihovu izjavu uzeli tek nakon što je dijete smješteno u Lovran, a s bakama mališana Centar za socijalnu skrb razgovarao je tek ovih dana – dodala je odvjetnica I. Bilić.Mlada obitelj moli da im vrate dijete, uz obvezu da se oni javljaju u Centar za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja u Puli. Odvjetnici obitelji tražili su i očitovanje pravobraniteljice za djecu, koja im je odgovorila da će nadzirati slučaj, sve što se bude događalo na sudu i u Centru za socijalnu skrb, u svrhu zaštite djeteta, javlja Večernjak.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
6
Grrr
1
Molim?
2Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime