RIJEŠEN SVJETSKI MISTERIJ Znanstvenici otkrili tko je ‘nakosio’ slavni toranj

Tehnološki napredak učinio je svoje pa su talijanski stručnjaci odgonetnuli što piše na grobnici slavnog arhitekta

Ponajveći svjetski misterij vjerojatno je napokon riješen! Talijanski znanstvenici stigli su do vrijednog saznanja pa napokon mogu reći tko stoji iza izgradnje nakrivljenog tornja u Pisi.


Izgrađen davne 1173., toranj je postao turistička atrakcija zbog nakošenja od četiri stupnja. Svejedno, unatoč toj neuobičajenoj pojavi, odolijeva vremena gotovo devet stoljeća.

No, do sredine ovog mjeseca nije se znalo sa sigurnošću tko točno stoji iza izgradnje tornja jer baratalo se s nekoliko imena, među kojima i onim Bonanna Pisana, prenosi RTL. Njegovo ime “iskočilo” je još 1838., tijekom arheoloških istraživanja, no grobnica u kojoj se nalazio bila je previše oštećena da bi se moglo potvrditi je li izgradio toranj ili ne. Naime, dvije rečenice ostale su sporne.

Tehnološki napredak to je promijenio, oštećeni dio grobnice rekonstruiran je pa su se i te dvije rečenice na latinskom odgonetnule. Sad se zna što točno piše.

“Mìrificùm qui cèrtus opùs condéns statui ùnum, Pìsanùs civìs Bonànnus nòmine dìcor”, piše na latinskom, što u prijevodu znači:

“Ja, koji sam bez sumnje izveo ovaj veličanstven posao, koji je iznad svega dosad viđenog, građanin sam Pise i zovem se Bonanno.”

Dosad se najčešće nagađalo da iza izgradnje tornja stoje arhitekti Gherardo di Gherardo i Giovani di Simone, a poznati slikar Giorgio Vasari u 16. stoljeću navodio je Pisana kao arhitekta. Sad se to potvrdilo točnim, osim ako Pisano prije smrti nije htio uklesati laž u svoju grobnicu.

Zanimljivost je da nagiba od četiri stupnja, po kojem se toranj prolavio, nije bilo u trenucima izgradnje. Poniranjem tla pod njime prije treće faze radova dogodio se taj sad slavni trenutak i zbog njega je dovršetak tornja kasnio više od stotinu godina te se nastavio 1275., a sve je završeno tek krajem 14. stoljeća. S obzirom da je ponirao milimetar godišnje, 1990. su započeli, a 2001. završili radovi kojima je poniranje zaustavljeno.Inače, osim tornja u Pisi, Bonanno Pisano napravio je brončana vrata katedrale Monreale na Siciliji, kao i brončana vrata katedrale u Pisi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime