Vrlo hladna kontinentalna zračna masa posljednjih je dana stigla do Sredozemlja pa je i Dalmaciji donijela prave zimske temperature. Očekivano, najhladnije je u najvišim planinama. Na vrhovima Biokova, Dinare i Kamešnice temperature padaju do -15°C, a u 16 sati na Velikoj Duvjakuši na Dinari osjet hladnoće je pao na -32°C. U Splitu je izmjeren 1 Celzijev stupanj u istom terminu, a uz vrlo jaku buru prosječne brzine od 26 čvorova trenutni je osjet hladnoće -8°C.

Iako je zahladilo, u većini predjela oborina nije bilo. Tek je povremeno bilo slabog snijega, osobito u pograničnom području s BiH. Ipak, danas je meteorološka vijest dana da snijeg u Dalmaciji pada na njenom prosječno najtoplijem dijelu – otvorenom moru. S obzirom da je more i dalje toplo nakon rekordno toplog ljeta i rekordno tople jeseni, površinske temperature su mu oko 15 stupnjeva. Ipak, zahlađenje je bilo dovoljno jako da danas snijeg povremeno pada na našem pučinskom otoku – Palagruži! Palagruža je točka u kojoj je snijeg statistički najrjeđa meteorološka pojava u Hrvatskoj!

Vijest o padanju snijega na Palagruži za Dalmacija Danas potvrdio je svjetioničar Vojislav Šain.

– Oblaci se stvaraju upravo nad Palagružom. Do 14 sati je bilo suho, a onda se povremeno javlja slab snijeg. Još jače oborine lako se mogu vidjeti prema Italiji i prema Otrantu – kazao nam je Šain.

Snijeg nije obilan i radi se samo o padanju, pa se nije stvorio snježni pokrivač. Zanimljivo, nakon što snježnog pokrivača nije bilo desetljećima na Palagruži, 27. veljače prošle godine snijeg se uspio zadržati na podlozi, a isto se dogodilo 30. prosinca 2014. godine.

“Lake effect snow”

Neke će možda zbuniti kako to da snijeg pada tamo gdje je obično najtoplije, te da je danas u većem dijelu Dalmacije sunčano, a na Palagruži pada snijeg. Objašnjenje je jednostavno. U sjevernoj Americi ova se pojava naziva “Lake effect snow”, odnosno “jezerski snijeg”. S dalekog sjeveroistoka kontinenta stigla nam je vrlo hladna i suha zračna masa nošena snažnim visinskim vjetrovima. Zbog toga je na Jadranu hladno i suho. Kako ta zračna masa prelazi Jadran postupno se bogati vlagom, pa nad talijanskom stranom Jadrana, s prednje strane Apenina, sve se više gomilaju oblaci. Zbog toga dio talijanske obale u ovakvoj situaciji dobiva “jadranski” snijeg, a dio tih oblaka već se počinje stvarati nad otvorenim morem, pa je Palagruža danas dobila povremeno padanje snijega.

Proces nastanka “lake/sea effect” snijega. Satelitska snimka naoblake (Vrijeme & radar)Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime