RIJEDAK ASTRONOMSKI DOGAĐAJ Danas je preko Sunčevog diska prešao Merkur. Ovako je pojava izgledala iz Splita

Promatranje Merkura, a time i prikupljanje podataka za obradu i analizu, vrlo je teško s obzirom da se nalazi jako blizu Suncu

Hrvatski astronomski savez je u suradnji sa svojim udrugama članicama organizirao danas telskopsko promatranje prelaska Merkura preko Sunca. Opažanje ove pojave održalo se u sedam hrvatskih gradova.


U Splitu se promatranje održalo na Bačvicama. Oblaci su veći dio dana prekrivali Sunce, no oblaci su nakratko posustali pa je to bilo dovoljno da fotografi zabilježe ovaj rijedak astronomski događa i iz Splita.

Na fotografijama se Merkur vidi kao mala crna točka.

Povezani sadržaj

Tranzit Merkura preko Sunca posljednji put su hrvatski građani prije današnjeg dana imali priliku vidjeti 6. svibnja 2016. godine. Riječ je o rijetkoj astronomskoj pojavi koja se događa tek 13 do 14 puta u razdoblju jednog stoljeća, a od početka promatranja do danas ovaj se fenomen pojavio 51 put.

Blizina Sunca znanstvenicima otežava proučavanje

Planet Merkur je jedan od osam planeta Sunčeva sustava, ujedno i najmanji. Ime je dobio po starorimskom bogu trgovine i putovanja Merkuru (lat. Mercurius). Nalazi se najbliže Suncu što mu daje niz karakterističnih obilježja.

Zbog njegova položaja, astronomi su imali problema s dobivanjem točnih informacija, pa se tek 2007. godine otkrilo da je njegova jezgra u tekućem agregatnom stanju. Najviše se informacija uspjelo prikupiti slanjem svemirske sonde Messenger, koja je na Merkur stigla 2011. godine, a znanstvenicima je omogućila uočavanje leda na polovima Merkura.

Foto: Wikimedia

Savršena prilika za prikupljanje novih informacija o Merkuru

Tranzit ili prijelaz, u astronomiji, predstavlja prijelaz manjeg nebeskog tijela ili njegove sjene preko diska većeg nebeskog tijela. Tranzit Merkura je prijelaz Merkura preko Sunčeva diska prilikom čega se ovaj planet vidi tek kao malena, crna točkica na Sunčevoj površini.Promatranje Merkura, a time i prikupljanje podataka za obradu i analizu, vrlo je teško s obzirom da se nalazi jako blizu Suncu i u mogućnosti smo vidjeti samo jednu stranu njegove površine, zbog čega je ovaj planet dugi niz godina bio slabo istražen, a brojna zapažanja astronoma kasnije dokazana kao pogrešna. Upravo se zato tranzit preko Sunca, osim kao pojava zanimljiva za promatranje, smatra savršenom prilikom za njegovo proučavanje.

Kroz povijest, tranziti su omogućili mjerenje veličine Sunčeva sustava, udaljenost između Zemlje i promatranog planeta, a danas se njegovim promatranjem prikupljaju podaci o atmosferi planeta te postojanju drugih objekata oko njega i izvan Sunčeva sustava.

Prvi zapis promatranja Merkurova tranzita napravio je francuski znanstvenik, astronom i filozof Pierre Gassendi 7. studenog 1631. godine, a manje je poznato i da je brodski astronom, Charles Green, koji je plovio s kapetanom Cookom opisao tranzit Merkura 9. studenog 1769. godine s obala Novog Zelanda. Green je sastavio prvi opis oštre Merkurove slike na solarnom disku uz zaključak kako planet ima malenu ili nikakvu atmosferu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime