Riječka nadbiskupija ogradila se od vjeroučitelja: Nije dobio suglasnost za gorljiv govor na prosvjedu

Marin Miletić, poznati riječki vjeroučitelj, novinar i voditelj katoličkih skauta, jučer je na prosvjedu prosvjetara održao govor koji će se dugo pamtiti


Nadbiskupija iz Rijeke uputila je dopis je u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića na prosvjedu učitelja i nastavnika održanom 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.


– Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji Liga smo prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade, – istaknuo je između ostalog Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije.

Priopćenje riječke nadbiskupije prenosimo u cijelosti.

“Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, navodi se u priopćenju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime