Održan je sastanak ravnatelja JU Marjan Damira Grubšića i organizatora volonterske akcije iz 2014. i autora projekta “Čist i uređen Marjan” dr. Joška Kalilića, te je dogovoreno da bi najbolji vremenski trenutak uključivanja velikog broja volontera bio na kraju procedure uklanjanja oboljelih borova.

Tada ne bi bilo opasnosti od eventualnih tjelesnih povreda volontera kod izvlačenja ispilanih debala. Nakon odvoza stabala volonteri bi bili od velike pomoći kod prikupljanja i izvlačenja velike količine granja od ispilanih stabala kao i onih koji zbog zapuštenosti leže na zemlji više godina. Većina volontera bi se sastojala od onih koji su 2014. sudjelovali u najvećoj volonterskoj akciji u povijesti Marjana (oko 1500 volontera – pojedinaca, udruga, klubova pa čak i svih političkih stranaka).

Ravnatelj je prikazao mapu s mrežom postojećih puteva na Marjanu koji su zbog dugogodišnje zapuštenosti jedva vidljivi pa bi se prije akcije uklanjanja borova očistili od biološkog otpada i nešto proširili a manji broj puteva bi se za vrijeme ove akcije formirao kako bi udaljenost između mreže prilaznih puteva bila u prosjeku oko 50 m pa bi time bilo omogućeno da specijalni strojevi svojim dugim “rukama” mogu rezati nagomilanu granjevinu i doprijeti do oboljelih borova koje bi sam stroj ispilao i tako privezane povukao do jednog od prilaznih puteva za odvoz.

Nakon te velike akcije u okviru dobro i stručno razrađenog projekta JU Marjan, volonteri bi u velikom broju i kontinuiranom aktivnošću očistili Marjan od preostalog granja, visoke trave, otpalih šišaka te ostalog bio otpada kao i rasutog kamenja i tako pomogli da Marjan bude što čišći, prohodniji i sigurniji za posjetitelje, a što je od posebne važnosti i sigurniji od potencijalnog požara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime