Tradicijska kuća Parać, koja je pod upravljanjem Turističke zajednice grada Solina otvorena za posjetitelje od 1. svibnja do 30. rujna 2018., a u svojoj ponudi ima nove sadržaje poput uređenog komina, ljetnih antičkih radionica, rimskih rođendanskih radionica te mogućnosti najma dvorišta za potrebe prigodnih domjenaka.

Naime, tradicijska kuća Parać smještena je na amfiteatru arheološkog lokaliteta Salona a sagrađena je 1863. od kamena salonitanskog amfiteatra, u kojoj se isprepleće priča o antici i o starohrvatskom Solinu. Na katu kuće smještena je kolekcija amfora te etno zbirka realizirana u suradnji s udrugom Solinjani gdje se može vidjeti kako je izgledao namještaj i predmeti spavaće sobe iz pučke baštine grada Solina. U prizemlju kuće već tradicionalno smještena je radionica antičkih novčića, mozaika, amfora i sličnih artefakata koju realiziramo u suradnji s Javnom ustanovom u kulture Zvonimir, dok se uz radionicu u prizemlju nalazi i komin. Riječ je o aneksu kuće koji je grad Solina uredio, a koji je TZ grada Solina opremila s prigodnim sadržajima pa naši posjetitelji mogu vidjeti siniju, bukaru, demejanu, tronošce itd. Osim toga svi posjetitelji imaju na raspolaganju sanitarni čvor i vodu te budu posluženi s kavom, kroštulama, bajamima i suhim smokvama.

Dvorište kuće moguće je unajmiti za tratamente za vjenčanja ali i razne druge proslave i domjenke, a naglašavamo kako je u blizini parking te da je u cijenu uključeno korištenje sanitarnog čvora, struje i vode.

TZ grada Solina u razdoblju od 02.srpnja do 31.kolovoza planira organizirati Ljetne antičke radionice koje će trajati po tjedan dana, a biti će namijenjene uzrastu 7-13 godina na kojima će moći izrađivati mozaike, novčiće ili igrati antičke igre. Radionice će trajati od 09:00-12:00h svakog dana, a u subotu će svim polaznicima biti izdate potvrde o sudjelovanju.

Posebno nam je zadovoljstvo istaknuti i kako smo osmislili novi proizvod, a riječ je rimskim rođendanskim radionicama u okviru kojih će se djeca moći odjenuti u toge, izrađivati vjenčiće za kosu, sudjelovati u antičkim radionicama, zaigrati antičke igre te razgledati sadržaje kuće ali I sukladno interesu Salonu.

Kuća je otvorena svakim danom osim nedjelje i praznika od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice je 15,00 kn za odrasle i 8,00 kn za grupe (min.20 pax).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime