Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

RECEPTI ZA INĆUNE PO TROGIRSKI Marinirani i kuhani u limunovom soku idealni su za marendu na Badnjak

[FOTOGALERIJA] Za prste polizat
D.D. / Foto: Ivana Ivanović21. prosinca 2021. 15:43
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

"Srdela je hraniteljica, srdela je boginja, srdela je nezaobilazna, ali ima jedna mala srebrena riba, koja kada se penje iz dubina omamljena i obasjana svjetlošću, posebno razveseljavala ribare, težake, pa i likare, a to je inćun" - priča Vjekoslav Grgantov, trogirski kuhar iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Čim se na trogirskoj peškariji pojave friški inćuni, tako se učas i razgrabe, dodaje Vjeko, pa počinje priča tko ima najbolji recept, čija mater ili baba bolje ih znaju pripremiti. Za Badnji dan za marendu, a do bakalara koji se služi za ručak, u kući Grgantovih generacijama se jede marinirani inćun, pa obilato zasut maslinovim uljem ili, pak, kuhan u limunovom soku na salatu ili u kruhu.

Vjekoslav Grgantov - incuni za marendin_0003
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Možda su se zvizde poklopile, ili je samo moralo biti tako, ali ispalo je da je ovog 19. prosinca uštap;  misec pun ka dinja - a tada znamo nema plave ribe, jer lovi se kad je mrak. Srećom, desetak dana prije Božića izašla je na more zadnja trogirska plivarica i donila nam  kašetu inćuna, da ih imamo za učinit i jemat za Badnji dan. Od tada odležavaju i odmaraju u svojim sokovima, meso će im bit u punom sjaju za  marendin, a za obid jopet morete jist bakalara, da ne bi izgubili užancu!" - kazao je Grgantov, strastveni istraživač gastro baštine svoga kraja.

U prošlosti siromaške obitelji trogirskog kraja hranile su se ulovima srdele, girica i skuša, a kod bogataša nije nedostajalo brancina, arbuna, liganja, rakova, kamenica, jakobljevih kapica i drugih školjki.

"I inćun je uvijek imao posebno mjesto i u moru, i u mreži, i u brodu, i u kuhinji, sva ljepota morskih dubina otkrivala se u njegovom snažnom, a opet podatnom mesu! Naravno kao u svakoj štoriji i u ovoj mora biti malo gorčine. Za razliku od srdele, inćun vjerojatno zbog razočaranja i ljutnje što zadnja svjetlost koju je vidio nije bila svjetlost ljubavi, u svojoj utrobi odmah iza škrga ima malu kesu koja drži svu gorčinu i ljutnju dubokih mora. Zato prilikom pripreme sve ricete o inćunima počinju njezinim i uklanjanjem utrobe. Ovo vrime je idealno da kušamo inćune marinirane u kvasini s našim autohtonim biljem ili skuvane u limunovom kako su to radili naši stari da se riba sačuva od propadanja. Inćune ovako ne pravimo zbog potrebe jer danas imamo hladnjake i druga čuda, već iz pukog gušta" – poručio je Grgantov.

U nastavku su dva recepta za konzerviranje inćuna, idealnih za male zalogaje, u sendvičima ili salatama.  Kod pripreme treba voditi računa o parazitu Anisakis simplex koji se nalazi u plavoj ribi, pa Grgantov savjetuje da se riba koja će se marinirati, odnosno konzumirati bez termičke obrade, stavi u zamrzivač na -20°C do 72 sata.

MARINIRANI INĆUNI (chef Vjekoslav Grgantov)

500 g inćuna
sok 1 limuna
25 ml kvasina
prstohvat papra
ružmarin, peperončino
suha kamilica prstohvat
3 listića kadulje
250 ml sjemenog ulja
cvit soli
25 ml maslinovog ulja

Inćune očistimo, odvojimo glavu i izvadimo utrobu. Dobro ih operemo u hladnoj vodi (po mogućnosti da u vodi bude leda) te odvojimo od srednje drače i dobijemo dva fileta. Ribu posložite s kožom prema dole u posudu kojoj ste dno prekrili svježe mljevenim paprom, kaduljom i kamilicom. Važno je da se fileti ne preklapaju. Prelijte sokom limuna i kvasinom, ako želite da malo popliva, dodajte hladne vode. Tako pripremljenu ribu pokrijte plastičnom folijom da bude što manje zraka. Marinirajte je na  4°C 6 do 12 sati. Riba će pobijeliti. Zatim je izvadite i dobro posušite te posložite u teglu koju ste sterilizirali 15 minuta u pećnici na 100°C. Potom nadolijte sjemeno ulje do vrha, pa dodajte ružmarin ili peperončino.

Ovako pripremljenu ribu prilikom serviranja ocijedite, složite na tanjur, pa začinite maslinovim uljem, kvasinom, cvijetom soli, kaparima i maslinama.

KUHANI INĆUNI U LIMUNU (chef Vjekoslav Grgantov)

500 g inćuna
125 ml maslinovog ulja
1 limun
prstohvat soli
papar
2 ljutike
3 režnja češnjaka

ružmarin

U teću ulijemo maslinovo ulje, iscijedimo sok limuna, stavite inćune kojima ste otkinuli glave i očistili od utrobe. Posložimo ih jedan uz drugoga po principu leđa-trbuh. Dodajte koru limuna što tanje izrezanu bez bijelih dijelova, ljutiku, češnjak, papar, sol i podlijte hladnom vodom do polovine visine inćuna. Vodite računa da ulijevate s jedne strane kako ne bi isprali inćune. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Zatim ostavite da se ohlade, pa odvojiti filete posložite u cjedilo da se dobro prosuše u hladnjaku.

Kada su fileti prosuše posložite ih u staklenku koju ćete napuniti do vrha, a zatim podlijte ih maslinovim uljem s ružmarinom i češnjakom, pazeći da ne ostane zraka u posudi. Ovako pripremljene inćune poslužite uz kvasinu, kapare i prepečeni kruh namazan češnjakom i maslacem.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.