Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020


RAZGOVARA POPUT ČOVJEKA Facebook razvio chatbot s umjetnom inteligencijom

Svojim mogućnostima nadmašuje ostale chatbotove i ostavlja dojam da se komunicira s čovjekom


Facebookov odjel koji se bavi umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, FAIR, objavio je detalje o svom chatbotu temeljenom na umjetnoj inteligenciji koji su nazvali Blender, piše Zimo.

Blender, čiji je kod dostupan na GitHubu, navodno je najveći chatbot otvorenog koda koji svojim mogućnostima nadmašuje ostale chatbotove i ostavlja dojam da se komunicira s čovjekom.

Prema FAIR-u, Blender je rezultat višegodišnjeg rada na spajanju empatije, znanja i osobnosti u jedan funkcionalan sustav. Da bi se to postiglo u Blenderov kod ubacili su 9,4 milijardi parametara ili 3,6 puta više no što je to bilo u prethodnim verzijama.

Kako bi pripremili različite modele koji čine Blender, istraživači su koristili različite modele strojnog učenja. Tako su, primjerice, za učenje jezika i razumijevanja jezika koristili Facebookov alat Fairseq u koji su ubacili uzorke više od 1,5 milijardi komentara s Reddita.

Nakon što je Blender “naučio” sve što je trebao, testirali su ga usporedbom s Googleovim posljednjim chatbotom Meenom, koji ima 2,6 milijardi parametara. Volonteri koji su sudjelovali u testiranju, u većini slučajeva odabrali su Blenderove odgovore i označili ih kao odgovore koji više podsjećaju na ljudske.

Naravno, Blender je daleko od gotovog projekta i teško da ga se može smatrati jednakim sugovornikom kao čovjeka. No, kad jednom uđe u upotrebu, trebao bi komuniciranje s digitalnim asistentima poput Alexe, Siri i Cortane učiniti prirodnijima nego do sad. Omogućio bi im lakše odgovaranje na različita pitanja, ali i izražavanje empatije ili zaigranosti, kad to situacija zahtijeva, piše Zimo.

– Uzbuđeni smo zbog napretka koji smo ostvarili u poboljšanju chatbotova otvorenog koda. No, stvaranje zaista inteligentnog agenta za dijalog, koji može razgovarati poput čovjeka i dalje ostaje izazov za umjetnu inteligenciju – stoji u objavi Facebookovih stručnjaka.

Ako vas zanima “recept za izgradnju chatbota temeljenog na otvorenom kodu”, zavirite u njihov rad.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime