Bušin (Cistus spp.), mediteranski zimzeleni grm poznat i kao kamena ruža ili divlji pelin, spontano raste, među ostalim, po sunčanim, stjenovitim obroncima Dalmacije – od šibenskog i zadarskog arhipelaga preko Biokova do otoka Hvara, Korčule i Pelješca – te u kršu Hercegovine, gdje ga je dovoljno tek sići s makadama pa ugledati njegove ljepljive, aromatične listove i ružičaste ili bijele cvjetove. Botaničari navode tri najčešće domaće vrste – ljepljivi, bijeli i vlasnati bušin – koje tvore gustu makiju otpornu na sušu i brzo se obnavljaju nakon požara.
Brojna ljekovita svojstva
Iako je biljka u staništu gotovo pa svagdje oko nas, njezine ljekovite vrline bolje su prepoznate izvan granica. Znanstvena i etnobotanička literatura bilježi da bušin iz oštećenih listova ispušta smolu labdanum bogatu polifenolima, tvarima antimikrobnog, antivirusnog i protuupalnog djelovanja. Istraživanja su pokazala da čaj od Cistus incanus smanjuje oksidativni stres i loš kolesterol te podupire imunološki sustav, pa ga europski fitoterapeuti preporučuju kod prehlada, gripe pa čak i u potpori terapiji Lyme-borelioze.

Kako ga prepoznati nije teško: grm je visok do metra, sivozelenih, nasuprotnih listova presvučenih poput sitnih dlačica; od travnja do lipnja otvara nježne cvjetove promjera pet centimetara, najčešće ružičaste boje sa žutom mrljom pri dnu latice ili potpuno bijele kod kaduljastog bušina. Ako između prstiju protrljate list, ostat će karakterističan gorkasto-smolast miris – sigurni znak da držite „pravu stvar“. Biljka voli vapnenasto tlo i potpuno sunce, a njezina sposobnost da preživi ekstremne suše čini je trajnim stanovnikom hercegovačkih brda i dalmatinskih škrapa.

Tradicionalna primjena u kršu svela se na sezonsko branje za čaj kojim su se ispirale rane, smirivao kašalj i ublažavale probavne tegobe. No masovne, planske berbe gotovo da i nema. Dok lokalno stanovništvo bušin i dalje promatra uglavnom kao korov, u Njemačkoj je postao hit. Ljekarne, drogerije i web-trgovine nude kapsule, ekstrakte, kreme i čajeve od Cistusa; pojedine narudžbe dosežu pakiranja od 20 kilograma suhog biljnog materijala, a cijene od više stotina eura ne plaše potrošače koji ga smatraju „čajem za imunitet“.
Europska biljka godine
Njemački interes nije slučajan: ondje je bušin još 1999. proglašen „europskom biljkom godine“, a farmaceutska industrija ga prerađuje u dodatke prehrani bogate bioaktivnim polifenolima. Naš paradoks je da milijuni grmova slobodno rastu po Dalmaciji i Hercegovini, a istodobno zdravstvene ustanove i web-ljekarne uvoznu sirovinu plaćaju iz inozemstva.
Ako poželite isprobati čaj, uberite vršne mladice prije cvatnje, osušite ih na prozračnom mjestu i prelijte žlicu usitnjene biljke s 250 ml kipuće vode; pet minuta maceracije dovoljno je da se otopi smola, a okus ostane ugodno trpak. Čaj možete piti tri puta na dan ili koristiti za grgljanje i ispiranje kože. Smolu koja ostaje na prstima narod je dodavao u domaće balzame i parfeme, a suvremena kozmetika cijeni je kao prirodni antioksidans i sastojak protiv upala.
Bušin je još jedan primjer kako autohtona flora Dalmacije, Hercegovine i dalmatinskog krša općenito skriva fitoterapijsko bogatstvo koje vanjski kupci već itekako vrednuju. Dok se u Njemačkoj kilogrami suhog Cistusa prodaju u pakiranjima za industrijsku preradu, kod nas biljka i dalje čeka da je ozbiljnije upoznamo, zaštitimo i pretvorimo u proizvod dodane vrijednosti. Vrijeme je da potencijal koji raste doslovno "pred nosom" prepoznamo prije nego što sav završi – u izvozu.




