Prošlu godinu obilježilo je znatnije usporavanje rasta robnog izvoza u odnosu na godine koje su prethodile.

Naime, pristupanjem Hrvatske u članstvo EU sredinom 2013. godine i potpunim otvaranjem zajedničkog tržišta započelo je razdoblje dinamičnog rasta robnog izvoza, posebno kada se govori o izvozu na EU tržište.

Tako je prosječna stopa rasta izvoza izraženog u eurima od 2014. do 2017. godine iznosila 10,0%, a prosječna godišnja stopa rasta izvoza na EU tržište čak 14,5%. Pritom treba napomenuti da se znatan dio povećanog izvoza prema EU odnosio i na robu inozemnog podrijetla, odnosno trgovinu, ali u skladu s metodologijom Eurostata koji propisuje uvjete pod kojima se takva trgovina smatra izvozom i takve su transakcije uvrštene u statistiku robne razmjene, javlja Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Rast izvoza prema zemljama izvan EU od 2014. do 2017. godine bio je kudikamo manji nego prema članicama. Točnije, ukupan je izvoz u 2017. godini u odnosu na 2013. povećan za 46,2%, prema članicama EU za čak 71,0%, a prema ostalim zemljama znatno manjih 15,3%.

U 2017. godini ipak je ostvarena visoka stopa rasta izvoza prema zemljama izvan EU, pri čemu se posebno isticao rast izvoza prema Srbiji, SAD-u, Maroku i Turskoj.

Detaljnija statistika robne razmjene otkriva da je snažan rast izvoza prema Srbiji ostvaren znatnim povećanjem izvoza električne energije, dok je rast izvoza prema SAD-u ostvaren znatnim rastom vrijednosti izvoza farmaceutskih proizvoda te pištolja. Ovi su proizvodi u 2017. godini činili više od 70% ukupnog izvoza prema SAD-u.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime