Raste broj novozaraženih u susjednoj BiH. Vlasti: “Testiramo švedski model”

""Sada smo u sistemu gdje najveću ulogu igra svijest"

Posljednja 24 sata u BiH registrirano je ukupno 56 novozaraženih osoba, a testirana su 793 uzorka.


U protekla 24 sata u FBiH testiran je 471 uzorak, a zabilježena su 24 nova slučaja pozitivna na COVID-19.

Zaražene osobe su registrirane u Tuzlanskom kantonu (11), Zeničko-dobojskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (2) i Kantonu Sarajevo (10).

Na području Federacije BiH do sada je testirano 45.457 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1.397 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljen je 981 pacijent.

Trenutno je aktivan 371 slučaj – pozitivan na COVID-19 u FBiH. Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj su izvršena testiranja 322 laboratorijska uzorka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 32 osobe.


Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez u srijedu je kazao da dvoznamenkasti dnevni broj novozaraženih nije razlog za uzbunu jer je to ishod proračunatog rizika temeljenog na procjeni da se redovite aktivnosti ne smiju prekidati zbog teških ekonomskih posljedica koje to nosi.

Potvrdio je da u BiH zapravo eksperimentiraju “švedski model” pristupa prema epidemiji koji se više oslanja na samodisciplinu, a manje na restrikcije.



“Sada smo u sistemu gdje najveću ulogu igra svijest. Ako dođe do masovnijeg obolijevanja na lokalnoj razini, onda će se morati provoditi restriktivnije mjere u tim lokalnim zajednicama. Tako će doći do kombinacije tzv. švedskog modela i restriktivnih mjera”, kazao je Čerkez za portal Klix.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime