RASPAD SISTEMA U 10 godina zemlju napustilo 233 tisuće ljudi, Knin izgubio 30 posto stanovništva

Od 128 gradova, uključujući Zagreb, samo 30 ih je uspjelo izbjeći gubitak stanovništva


Dramatični podaci o iseljavanju pokazuju da stanovništvo ne gube samo nerazvijeni ruralni krajevi, već i veliki gradovi diljem Hrvatske.


Zahvaljujući iseljavanju i negativnom prirodnom prirastu, Hrvatska je u razdoblju od 2008. do 2018. izgubila oko 233 tisuće stanovnika ili više od pet posto populacije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, piše Tportal.

Od 128 gradova, uključujući Zagreb, samo 30 ih je uspjelo izbjeći gubitak stanovništva. Pritom je značajniji rast ostvarilo tek nekoliko gradova, među kojima se po rastu većem od tisuću stanovnika izdvajaju Zagreb (+21.809), Solin (+3.207), Kaštela (+3.113), Dubrovnik (+1.764) i Dugo Selo (+1.458).

Solin prednjači i u relativnim rastu povećanjem od gotovo 14 posto. Rast stanovništva veći od 10 posto bilježe još samo tri grada, a zanimljivo je da su sva tri smještena na otocima. Riječ je o Krku, Supetru i Novalji.

U promatranom razdoblju depopulacija je zahvatila većinu hrvatskih gradova. Pritom ljude ne gube samo manji gradovi u ruralnim i nerazvijenim krajevima, već i velika županijska središta koja tradicionalno privlače stanovništvo iz provincije.

Premda vlada percepcija da u iseljavanju prednjači istočna Hrvatska, statistika otkriva da se najveći gubitnik nalazi na Jadranu. Naime među gradovima s više od 20 tisuća stanovnika najveći demografski minus bilježi Rijeka, a u 10 godina izgubila je više od 14 tisuća stanovnika.

Zanimljivo je i da je Primorsko-goranska županija, uz Sisačko-moslavačku, pretrpjela najveću depopulaciju apsolutnim brojkama. Nakon Rijeke slijedi Split izgubivši gotovo 10 tisuća stanovnika, a tek na trećem mjestu je Osijek s minusom od 6838 stanovnika.

Međutim, kada se promatraju relativni pokazatelji, prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske. Na vrhu je Vukovar, koji je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva, usprkos velikim ulaganjima u obnovu i deklarativnoj podršci političkih struktura, piše Tportal.

Među neslavnim rekorderima je i Knin, koji je izgubio gotovo 30 posto građana.

Ako pak promatramo županije, u plusu je samo Istarska, i to s minimalnim rastom od 0,62 posto, dok sve ostale bilježe veći ili manji odljev stanovništva. Uz već spomenutu Sisačko-moslavačku, najveću depopulaciju pretrpjele su Požeško-slavonska (-16,2 posto) i Ličko-senjska županija (-14,9 posto).

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime