Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

RAJ U SRCU BRAČA Čudesna ljepota imanja Gažul: Obitelj Gospodnetić ima stado od 150 ovaca, na njihovu janjetinu i sir dolaze i s drugih kontinenata

[FOTOGALERIJA] Posjetili smo seosko gospodarstvo Gažul na otoku Braču. Janjetinu se ovdje sprema na sve moguće načine - na ražnju, pod pekom, na špic, juhu, tripice i vitalac
TONKA ĆURIN / Foto: Rade Popadić10. svibnja 2022. 09:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Na brdu Gažul na Braču nalazi se desetak kamenih kućica. Podigla su ih prije 200-tinjak godina četiri brata iz obitelji Gospodnetić, a služile su im za privremeni boravak ljeti, kada ovce dovode na ispašu. Imali su 1000 ovaca, a zimi su braća živjela u Dolu.

Na Gažulu je i danas živo, a sve zahvaljujući potomcima jednoga od braće. Ivan Gospodnetić, njegova sestra Jerka i otac Nikola koriste dio tih kućica, koje su dobili u naslijeđe, a tamo u sezoni ugoste brojne turističke grupe.

Protekli vikend upravo su Gažul posjetili sudionici Noćnjaka te su se iz prve ruke mogli uvjeriti u ljepotu imanja te kvalitetu hrane i pića koji se nude.

"Sve se vrti oko janjetine"

"Dolaze stranci, ali i naši, nema pravila. Radimo samo po narudžbi, treba se rezervirati i osigurati sebi mjesto. Spremamo tradicionalnu hranu - sir, pršut, peke, janjetinu na ražnju. U principu sve se vrti oko janjetine. Nema ništa modernoga, minimalna dekoracija, idemo samo na kvalitetu. Sve je domaće, bračka janjetina, domaći sir, pršut, vino. Sve ono najbolje šta Brač nudi mi njima prezentiramo", kaže nam Ivan Gospodnetić.

Imaju Gospodnetići oko 150 ovaca, ali nekada ni to nije dovoljno. Srećom, ima još uzgajivača na otoku tako da uvijek imaju od koga otkupiti. Ono što je najvažnije u cijeloj priči je da koriste isključivo bračku janjetinu.

Sezona duboko u jesen

Sezona kod Gospodnetića počinje rano, već početkom travnja, a rastegne se do kraja listopada. Zimi pak treba pripremati drva, brinuti o blagu, a i treba vremena za kućice pripremiti pred sezonu.

Janjetinu se sprema na sve moguće načine - na ražnju, pod pekom, na špic, juhu, tripice i vitalac. Ako ne znate što je vitalac - to su janjeće iznutrice, od mladog janjca, križane na komadiće jednake veličine. To se omota janjećom maramicom i na kraju sa crijevima.

seosko-gospodarstvo-gazul (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Zanimalo nas je kakva je reakcija turista na janjetinu.

"Puno njih kaže da ne vole janjetinu dok je ne probaju. Svaki put se oduševe", kaže nam Ivan.

Na svom imanju mogli bi odjednom primiti i 100-tinjak ljudi, pa čak i više, ali paze da ipak bude nešto intimnija atmosfera. U slučaju kiše mogu primiti 40 ljudi. Najviše Gažul pohode Amerikanci, Česi, Austrijanci, Skandinavci.

Solari i gustirna

"Ljudi nam uglavnom dolaze po preporuci, čuju jedan od drugoga, to nam je jedina reklama. Stranci znaju proći u šetnji pa svrate", kazuje nam Ivan pa dodaje:

"Sve im je zanimljivo, pogotovo u današnje vrime kad je sve zagađeno, dođu usred šume i ostanu oduševljeni čim vide te starinske kućice i sve na starinski način. Travica, borova šuma, još kad probaju jelo, svi odu oduševljeni."

Da, na Gažulu nema normalne struje i vode, ali zato su tu solarno i gustirna. Cijeli ambijent je poseban, stoga ne čudi što stranci, ali i naši, sa Gažula odlaze puni dojmova. Takvo predivno mjesto, još uvijek netaknuto, nije baš nešto što se može naći na svakom koraku.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Kalendar radova u masliniku u prosincu
6
min
Kalendar radova u masliniku u prosincu
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
18
min
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
23
min
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
38
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
41
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.