U ponedjeljak u Hrvatskoj počinje prva faza popuštanja mjera ograničenja koje su uvedene zbog koronavirusa, ali uz uvjet da se i dalje provode epidemiološke mjere i održava fizička udaljenost. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je izdao jasne preporuke za prvu fazu “relaksacije”.

Kako navodi Večernji list, od ponedjeljka se, primjerice, ponovno uspostavlja javni gradski i prigradski prijevoz. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je objasnio da će javni prijevoz funkcionirati tako da će putnici prilikom ulaska u autobus ili tramvaj biti obaviješteni da drže socijalnu distancu, a na raspolaganju će im biti i dezinfekcijska sredstva. No neće biti kontrola, nego se apelira na svijest građana. Pritom se preporučuje da se u javnom prijevozu koriste zaštitne maske.

Kontrolori u tramvaju

HZJZ preporučuje i da se broj putnika u tramvaju ograniči na broj sjedećih mjesta. Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja. Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Tako treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na krajnje lijevom i krajnje desnom sjedalu. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus, treba sjediti jedna osoba u redu, na način koji je prethodno opisan. Ne smiju biti više od dvije osobe u jednom kupeu, osim ako nije riječ o članovima iste obitelji. Na brzobrodskim linijama treba ograničiti broj putnika tako da najviše 50 posto sjedećih mjesta bude zauzeto kako bi se održavao propisani razmak, a stajaćih mjesta nema.

Preksutra se ponovno otvaraju i sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Radno vrijeme trgovina vraća se na staro i radit će onako kako su radile i prije pandemije koronavirusa. No trgovine čije je radno vrijeme dulje od 10 sati morat će imati dvije smjene s pauzom da se obavi dezinfekcija. U svim trgovinama će se morati poštovati socijalna distanca, a kako je objasnio Capak, u prodavaonicama odjećom roba se neće smjeti isprobavati.

– Gdje god je to moguće, preporučit će se da se ne koriste kabine nego da se roba odnese kući i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je najveći kod odjeće koja se navlači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre – objasnio je Capak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime