U Staroj gradskoj vijećnici na splitskom Narodnom trgu, 14. ožujka, u 18:00 sati otvara se izložba Rad, tekst, kontekst (Izložba koja vas čuje), kojom se predstavljaju studenti dvaju splitskih fakulteta, Filozofskog fakulteta i Umjetničke Akademije. Svoje radove izlaže dvanaest studenta Odsjeka za slikarstvo u kustoskoj suradnji s dvanaest studenata Odsjeka za povijest umjetnosti.

Na izložbi će se posjetitelji susresti s radovima različitih slikarskih tehnika i umjetničkih medija popraćenih širim teorijsko-kritičkim interpretacijama. Ovogodišnja izložba nastavlja se na izložbu Rad, tekst, kontekst (Oblici kolaborativnih praksi) iz 2017. godine. Međutim, naglasak je ovoga puta na problematizaciji interpretacije i razumijevanja sagledavanja umjetničkog djela i njegovog položaja u širem kontekstu. Unatoč tematskoj heterogenosti i razjedinjenosti, koja seže od privatne do javne sfere, ujedinjuje ih zajednički podkontekst preispitivanja mogućnost izražavanja s obzirom na ograničenost medija i pojmovnoga dosega. Upravo ta dva segmenta predstavljaju preokupaciju aktualne umjetničke scene.

Izložba koja vas čuje ujedno daje naglasak na interakciji s publikom i njenim odnosom prema umjetnosti i kulturi općenito, uključujući je aktivno u samu izložbu podsredstvom kutije dojmova, komentara i pitanja. Time posjetitelji postaju sukreatori izložbe i ravnopravno uz umjetnike i kustose koegzistiraju u procesu. Dana 28. ožujka, zaključak izložbe bit će zajedničko otvaranje kutije i čitanje njenoga sadržaja koji će kasnije biti ukomponiran u katalog.

Radni proces izložbe mentorirali su profesori s Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo, Viktor Popović i Vedran Perkov,  te profesorica Ivana Meštrov s Filozofskog fakulteta – Odsjek za povijest umjetnosti.

Svoje radove izlažu: Božo Balov, Anton Davidović, Davor Drčelić, Martina Đirlić, Ana Heski, Ivan Jerončić Grba, Iva Martinović, Ivo Mateljak, Mia Minigo, Lidija Nikčević, Ivona Pupačić, Irene Reichart, a tekstualne osvrte: Barbara Arambašić, Petra Aržić, Ana Bratić, Ana Čelan, Ana Čukušić, Marko Delić, Jure Ivić, Ana Ivišić, Andi Jankov, Jelena Jeličić, Petra Radošević i Paula Škarica.

Izložbu je financijski podržala Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za kulturu.

Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime