Q GROZNICA U DALMACIJI Nekoliko mještana Studenaca završilo na bolničkom liječenju

Nekoliko mještana Studenaca je posljednjih dana završilo na liječenju u KBC Split s upalom pluća i povišenom temperaturom

Nekoliko mještana Studenaca je posljednjih dana završilo na liječenju u KBC Split s upalom pluća i povišenom temperaturom.


Ravnateljica Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo iz Splita dr. Jasna Ninčević potvrdila je za Radio Imotski da se radi o Q groznici.

– Ne treba paničariti jer to nije prešlo u epidemiju već su to izdvojeni slučajevi, ali svakako treba pripaziti kada se dolazi u dodir sa stajskim gnojivom prilikom gnojidbe poljoprivrednih površina. – kazala je Ninčević.

Q groznica je najčešće zoonoza, rasprostranjena u cijelom svijetu, posebice u ruralnim područjima. U stočarskim predjelima Q-groznica je endemska bolest. To je bolest nekih divljih i gotovo svih domaćih životinja, među kojima se održava i prenosi preko vektora (krpelji). Od domaćih životinja najčešći rezervoar i izvor bolesti za čovjeka su ovce i koze, iako to mogu biti i konji, goveda, mačke, perad i psi.

Čovjek se uglavnom zarazi preko stajskog gnojiva

U nas su kao izvor infekcije najvažnije ovce, potom koze i goveda. Kod domaćih životinja bolest je kronična, najčešće bez vidljivih simptoma. Za vrijeme trudnoće u životinja, vrsta bakterija koje izazivaju Q-groznicu (Coxiella burnettii), intenzivno se razmnožava u organima ovce, posebno u maternici, plodovim ovojima i posteljici.

Bakterija koja uzrokuje groznicu je otporna, pa može dugo preživjeti u sasušenim životinjskim ekskretima, na vuni ovaca, sijenu, gnojivu, prašini i u mlijeku. Čovjek se uglavnom zarazi udisanjem inficiranog aerosola (npr. rad u vrtu sa zaraženim stajskim gnojivom ili boravak blizu stada na ispaši).


Najveći broj oboljelih zabilježen 2003. godine

U našoj zemlji, Q-groznica se redovito pojavljuje krajem zime ili u proljeće, za vrijeme janjenja ovaca, pa je izrazito sezonska. Prijašnjih je godina Q-groznica kod nas bila učestalija i povezana s nomadskom ispašom ovaca. Stočari iz Bosne dovodili su svoju stoku na ispašu u Slavoniju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a u proljeće, upravo za vrijeme janjenja, vraćali su se kući i kraće se zadržavali blizu naseljenih mjesta. Danas više nema takve ispaše, ali postoji autohtona Q-groznica, naročito u stočarskim krajevima u Istri, Dalmaciji, na otocima i drugdje.

Q-groznica se pojavljuje sporadično ili u manjim ili većim epidemijama. Na našem području najveći broj oboljelih zabilježen je 2003. godine.Preboljenjem bolesti stječe se doživotna imunost

Inkubacija Q-groznice je relativno duga, najčešće 2 – 3 tjedna. Bolest u pravilu nastupa naglo s vrlo visokom temperaturom uz izražene opće simptome. Otprilike u polovice oboljelih uz opće simptome razvija se i upla pluća (atipična pneumonija). Q-groznica završava potpunim ozdravljenjem, spontano ili uz liječenje antibioticima. Smrtnost je manja od 1 posto. Preboljenjem bolesti stječe se dugotrajna, najčešće i doživotna imunost.

Pasterizacijom mlijeka na 67,2° C 30 minuta ili na 71,6° C 15 sekundi, ili kuhanjem (vrenjem) inaktivira se uzročnik Q-groznice. – stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0