Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je današnji slučaj u Okučanima kada je predsjednik Zoran Milanović napustio svečanost obilježavanja Bljeska zbog obilježja HOS-a na uniformama nekih od sudionika.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ je pozdrav koji ne bi trebao biti prisutan niti na komemoracijama, niti na bilo kojim drugim mjestima jer je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i NDH koja ne bi trebala imati nikakvih dodirnih točaka s današnjom Hrvatskom”, kazao je Pupovac za N1.

“Tko god napravi odmak od tog pozdrava, napravio je dobro za Hrvatsku”, dodao je.

Dodao je i sljedeće: “Pozdrav ZDS ne može imati pravo javnosti, on može biti historijska činjenica i to jest – i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Ali njegovo legaliziranje i legitimiranje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH”, odlučan je Pupovac.

“Očito je da će o tom pitanju i problemu trebati raspravljati i da će trebati donijeti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smjestiti u granice zakona. Sada toga nemamo, imamo samo sentimente, političke stavove i procjene što je za nekog dobro, što za nekoga nije – u stranačkom, političkom i drugom smislu”, kazao je.

Komentirao Plenkovića

Komentirao je kako se prema tom pitanju odnose premijer Plenković i predsjednik Milanović.

“Polemika između predsjednika i premijera oko ovog pitanja za sada ima karakter u kojem se pazi da se to ne pretvori u dublji sukob, što očito znači da barem jedna strana – a zasad mi se čini i obje strane – nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do sadašnjeg dana zadržala u Hrvatskoj.”

Što se tiče predstojećih parlamentarnih izbora, SDSS će u izbore samostalno, kazao je Pupovac te dodao kako pitanje pozdrava ZDS neće biti centralno pitanje kampanje te stranke.

“Za mene to nisu ideološke rasprave, nego neraščišćena historijska pitanja”, kazao je Pupovac.3 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime