Pulmolog: U čitavoj karijeri nisam vidio ovoliko pacijenata s posljedicama

"Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja"


Pulmolog u postcovid odjelu u KBC-u Rijeka Igor Barković na HRT-u je govorio o posljedicama zaraze koronavirusom.


S obzirom na to da se radi o novoj bolesti, Barković je rekao da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li se moći u potpunosti izliječiti i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posljedice.

“Ovako velik broj bolesnika s posljedicama u svojoj karijeri nisam vidio. Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja. Ima velik broj simptoma, različitih aspekata i različitih organa”, rekao je Barković.

Neki su nakon akutnog tijeka bolesti razvili komplikacije

Kaže kako se radi o bolesnicima iz drugog vala zaraze koronavirusom.

“Najčešće liječimo one koji su dugotrajno u bolnici. Pacijenti nisu infektivni, ali ih ne možemo otpustiti. Imamo nešto bolesnika koji su s vratili s teškim simptomima i komplikacijama, kao što su plućna embolija, a imamo i organiziranu ambulantu za one koji ne trebaju bolničko liječenje, ali trebaju pregled pulmologa”, kaže.

Kaže da su neki pacijenti lako prošli akutni tijek bolesti, ali su razvili komplikacije.“Bolesnici koji primjećuju da ne mogu obavljati osnovne aktivnosti trebali bi se prvo javiti liječniku osobne medicine, zatim napraviti osnovne dijagnostičke pretrage, a onda ako je potrebno – javiti se pulmologu”, rekao je i dodao da svaki pacijent treba nastaviti tjelesnu aktivnost do one mjere koju tijelo dozvoljava.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
5
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime