Međunarodna znanstvena skupina predstavila je danas poslijepodne prekretnicu u astrofizici – prvu fotografiju crne rupe u povijesti – plod višegodišnjeg rada na projektu Event Horizon Telescope koji je omogućio uvid u čudovišne nebeske objekte. To povijesno postignuće omogućila je globalna teleskopska mreža sastavljena od niza teleskopa stacioniranih na Zemlji u projektu koji se smatra ispitom za opću teoriju relativnosti fizičara Alberta Einsteina.

Ovaj uspjeh europskih znanstvenika komentirao je prof. Ivica Puljak

– Ovo je slika na koju svi Europljani mogu biti s pravom ponosni: prva slika crne rupe, u središtu galaksije M87, udaljene oko 550 milijardi milijardi kilometara, mase 6.5 milijardi puta veće od Sunca!

Slika je napravljena Event Horizont Telescopeom, kombinacijom 8 teleskopa u raznim krajevim zemaljske kugle tako da je praktički velik kao cijela Zemlja, a kombinirano je nekoliko desetaka tisuća slika.

A zašto europski ponos: jer je eksperiment najvećim dijelom financiran iz EU sredstava, to znači da smo ga svi mi pomogli! Budite ponosni na to! – napisao je Puljak na svom Facebooku.