Sjećate li se kada je i kako epidemija počela u Hrvatskoj? Jedan se mladić vratio s nogometne utakmice iz Italije u Hrvatsku. Ostalo je povijest. Upravo taj mladić od 25. veljače do danas nije istupao u javnosti, a danas je prvi put progovorio – za Dnevnik Nove TV.

Iskustva oboljelih i preboljelih raznovrsna su, pa je baš zato bitno da se upoznamo sa svačijim simptomima. Krenut ćemo od nultog pacijenta, blizanca iz Ericssona, koji se u veljači vratio s utakmice u Italiji, zaražen.

– Pa s psihičke strane je bilo dosta teško, prvih tjedan dana nisam znao koga ću ugroziti, nisam znao koga ću zaraziti. Fizički je bilo kao gripa, temperatura, njuh i okus nisam imao tjedan dana, opća slabost, malaksalost, respiratornih problema nisam imao – kaže Vibor Vidić, nulti pacijent te nastavlja kako je komunicirao s okolinom i jesu li ga se bojali.

– Ja sam bio tri tjedna u bolnici, pa onda doma dva tjedna. Poslije toga nakon što mi je istekla samoizolacija, onda sam se počeo viđati s najužim krugom prijatelja koji me se nisu bojali, ali sam svejedno tad nosio masku, a onda je proglašen cjelokupni lockdown pa se nisam ni sa kim viđao pa me se nije imao tko bojati.

Prvi oboljeli sportaš bio je boksač Toni Filipi. U ožujku se zarazio u Londonu.

– Najteže mi je palo što sam morao biti u stanu, navikao sam na velike aktivnosti, ne na stan. A virus sam nije predstavljao problem, simptomi nisu bili jaki, 37,7 maksimalna temperatura i glavobolja tri dana konstantna, ali blaga – opisuje Toni Filipi.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, opisao je svoje iskustvo.

– Ja sam već nekih 18 dana pozitivan. Odnosno, oprostite negativan. Iskustvo je onako kako ga predstavljaju ugledni epidemiolozi u RH i BIH. Mislim da mora postojati izuzetna odgovornost kod svih nas, a ono što ja mogu kazati je distanca i higijena, sve drugo je u Božjim rukama i želim da nitko od vas ne bude pozitivan. Pa ni u onoj najblažoj formi kako je bila moja kompletna obitelj jer to su iskušenja koja traju dva ili tri tjedna – rekao je Čović.

Ta dva tjedna iskušenja trenutačno žive skijaši Rodeš i Zubčić.

– Tako da sam kod sebe doma u karanteni, na dvorištu odrađujem neke lakše ili srednje teške treninge, koliko mi uvjeti dopuštaju, koliko mogu, u mojem slučaju stvarno nije bilo nekakvih teških simptoma. Dapače, jedva da sam nešto primijetio, osjećao sam se cijelo vrijeme dobro kao da bi mogao sve, tako da u mojem slučaju stvarno nije strašno – kaže Istok Rodeš.

– Prije jedno 7 dana su počeli prvi blaži simptomi. Temperaturica oko 37,5, 38. Dosta me glava boljela, onda je prestalo. Sad je ok, ali nisam još skroz dobro. Ne osjetim hranu i nemam nikakav miris, još imam temperaturicu, ali nadam se da sam za par dana kao nov, držite se ljudi, pamet u glavu i nosite maske – rekao je Filip Zubčić.

Nulti pacijent Vibor kaže da mu je najteže bilo iščekivanje prvih tjedan dana.

– Tko će se sve zaraziti zbog mene, hoće li netko zaraziti bolesne ukućane, djecu – kaže Vibor koji je zarazio samo brata.

– Mislim, zarazio sam svoju djevojku, ali ona je bila sa mnom tako da, tko zna možda je ona mene – kaže.

– Bitno je ostajati u stanu kao i s normalnom temperaturom, nismo imali nikakav lijek osim meda i čaja i to je to – prisjetio se Toni Filip.

Nulti pacijent otkrio je i zašto nije htio ranije javno iznositi svoje iskustvo.

– Pa nisam se htio eksponirati ni doživljavati osude od nekih ljudi koji nisu upoznati sa situacijom. Pa evo sad nam je to postao svakodnevni život, a i nisam htio slušati osude da sam išao u najgore vrijeme u Italiju, kad je već bilo tisuće i tisuće zaraženih, što uopće nije istina. A i nisam se, jednostavno, imao potrebu eksponirati – rekao je Vidić.

Hvala svima koji se eksponiraju, sve što nam govore, izuzetno je važno.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime