Rujan se bliži i sve više roditelja počinje razmišljati o opremanju svojih đaka za novu školsku godinu. Brojni Splićani i stanovnici okolnih gradova i općina kontaktirali su nas s pitanjem što djeci moraju kupiti ove godine, a što će financirati jedinice lokalne samouprave.

Kako je već objavljeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja financirat će udžbenike za sve osnovnoškolce, a mi smo doznali što će sve sufinancirati jedinice lokalne samouprave te na koji način roditelji mogu preuzeti sve školske potrepštine.

Grad Split kupuje dodatne obrazovne materijale za 13.717 učenika

Grad Split je u Proračunu za 2019. godinu osigurao pet milijuna kuna za nabavku obrazovnih materijala za učenike 29 osnovnih škola kojima je osnivač. To uključuje sljedeća nastavna sredstva: radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za tehnički odgoj, likovne mape, atlase i ostala sredstva koja su u pojedinim školama odabrana za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda utvrđenih predmetnim kurikulumom. Osnovne škole Grada Splita će do početka nastavne godine nabaviti druge obrazovne materijale za 13717 upisanih učenika i to sva potrebna nastavna sredstva za školsku godinu 2019./2020., osim likovnih mapa.

Nabavku udžbenika i drugih obrazovnih materijala vrše osnovne škole. Kompleti udžbenika i drugih obrazovnih materijala učenike će dočekati na klupama prvog dana nastave, 9. rujna 2019. godine. Nabavljeni drugi obrazovni materijali su vlasništvo škola i one ih daju na uporabu učenicima. Druge obrazovne materijale koji su namijenjeni višegodišnjem korištenju učenici su dužni vratiti u školu na kraju nastavne godine.

Makarski učenici će dobiti i udžbenike za izborne predmete

Svi učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola na području grada Makarske i ove će godini imati besplatne udžbenike, zbirke zadataka, radne bilježnice i udžbenike za izborne predmete koji će ih prvog dana nove školske godine 2019./2020. dočekati u klupama.

Odluka o kupnji udžbenika, radnih bilježnica i zbirki zadataka u Gradu Makarskoj donesena je po prvi put u lipnju prošle godine i jedna je u nizu mjera kojom gradska vlast sustavno radi na poboljšanju socijalne i demografske slike grada. Udžbenici koje je Grad Makarska kupio prošle godine vraćeni su školama i bit će korišteni i u novoj školskoj godini.

Zbog kurikularne reforme, ove godine se, uz Županiju Splitsko-dalmatinsku, u financiranje uključilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (svi udžbenici prvih i petih razreda i 3 udžbenika za učenike sedmih razreda), te na taj način smanjilo troškove jedinicama lokalne samouprave jedinica lokalne samouprave koje su od ranije započele sa provođenjem ove mjere.

Kaštela će učenicima osigurati potporu za kupnju radnih bilježnica

Grad Kaštela sufinancirat će kupnju radnih bilježnica putem financijske potpore koja će roditeljima biti isplaćena u gotovini za učenike od 1. do 4. razreda u iznosu od 200,00 kn, a za učenike od 5. do 8. razreda 300 kuna. Grad Kaštela ne nabavlja radne bilježnice pa ih je potrebno naručiti ili kupiti u knjižarama, a potpora će biti isplaćena roditeljima svih osnovnoškolaca u Kaštelima.

Sve gore navedeno dogodit će se u rujnu nakon što Gradsko vijeće prihvati izmjene programa javnih potreba u socijalnoj skrbi budući da je za ovu potporu potrebno povećati sredstva u proračunu s planiranih 400 tisuća kuna na potrebnih milijun kuna te će roditelji o mjestu i načinu isplate biti na vrijeme obaviješteni.

Udžbenici koje je prošle godine kupila Splitsko-dalmatinska županija, učenike će dočekati na školskim klupama. Ukoliko se ukaže potreba, dokup udžbenika će napraviti Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Radne bilježnice su radni materijal koji se ne vraća jer se ne mogu ponovno koristiti, a udžbenike je potrebno čuvati i vratiti na kraju nastavne godine.

Solin odobrio jednokratnu novčanu pomoć, evo i pod kojim uvjetima

Grad Solin odobrio je jednokratne novčane pomoći radi nabavke drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola i jednokratne novčane pomoći radi nabavke udžbenika za učenike srednjih škola.

Jednokratne novčane pomoći odobravaju se obiteljima u kojima su jedno ili dvoje djece polaznici osnovne ili srednje škole, a čiji mjesečni prihod ne prelazi 2.000,00 kuna po članu obiteljskog domaćinstva kao i obiteljima s više djece od kojih su troje i više djece polaznici osnovne ili srednje škole, a mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ne prelazi 2.500,00 kuna. Jednokratna novčana pomoć radi nabavke drugih obrazovnih materijala odobrava se i za učenike osnovnih škola čiji su roditelji/skrbnici korisnici zajamčene minimalne naknade od Centra za socijalnu skrb Split, Ispostava Solin.

Jednokratna novčana pomoć za učenike od 1.-4. razreda osnovne škole iznosi 400,00 kuna, jednokratna novčana pomoć za učenike od 5.-8. razreda osnovne škole iznosi 700,00 kuna, a za učenike srednjih škola novčana naknada iznosi 1.000,00 kuna.

Roditelj/staratelj podnosi zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći radi nabavke udžbenika i ostalog obrazovnog materijala i prilaže potrebnu dokumentaciju kojom će dokazati ispunjava li tražene uvjete za ostvarivanje prava na novčanu pomoć. Navedeni zahtjevi mogu se podnijeti Gradu Solinu najkasnije do 31. kolovoza 2019. godine, a ukoliko su odobreni, novčani iznosi bit će isplaćeni na račun roditelja/staratelja.

Grad Solin ne sudjeluje u nabavci udžbenika i ostalog obrazovnog materijala putem javne nabave, stoga dostavu udžbenika i njihovo vraćanje na kraju školske godine određuju škole, a ostale obrazovne materijale za učenike osnovnih škola kupuju sami roditelji (bez obzira ostvaruju li novčanu naknadu od Grada Solina ili ne).

Radne bilježnice i likovne mape za djecu s područja Općine Klis

Općina Klis financira radne bilježnice (uključujući i likovne mape) za sve osnovnoškolce koji imaju prebivalište na području općine Klis. Knjige i radne bilježnice će učenike čekati na školskim klupama prvi dan škole te će udžbenike učenici morati vratiti na kraju školske godine kako bi bili korisni sljedećoj generaciji.

Trogir učenicima financira radne bilježnice i radne materijale

Grad Trogir financira radne bilježnice i radne materijale. Škole su provele postupak nabave za što je Grad osigurao oko 400 tisuća kuna. Sve osnovnoškolce besplatni udžbenici, radne bilježnice i drugi materijali dočekat će na školskim klupama prvi dan škole.

Roditelji prilikom preuzimanja potpisuju izjavu da su preuzeli udžbenike koje su dužni čuvati i vratiti na kraju školske godine kako bi se oni koji su prenosivi na sljedeće generacije mogli iskoristiti.

Supetar djeci poklanja posebno dizajnirane pisanke

Grad Supetar i ove godine svim osnovnoškolcima sa prebivalištem na području Grada Supetra osigurava besplatne radne bilježnice i posebno dizajnirane pisanke “Sritna dica – sritan grad” za obvezne i izborne predmete, uključujući i platnene torbice s logom projekta “Dica mora”.

294 učenika na klupama će prvog dana škole dočekati 300 kompleta udžbenika i pisanki za što će Grad Supetar izdvojiti oko 110 tisuća kuna.

Sinjani će djeci radne bilježnice kupovati vaučerima

Grad Sinj financirat će kupovinu obveznih radnih bilježnica za sve učenike od I.–VIII. razreda koja imaju s roditeljem/skrbnikom prebivalište na području Grada Sinja. Zahtjevi s pripadajućom dokumentacijom podnose se u sjedištu osnovne škole koju učenik pohađa, počevši od 19. kolovoza 2019. godine, a zahtjevi se mogu podnijeti najkasnije do 6. rujna 2019. godine.

Prilikom podnošenja zahtjeva roditeljima/skrbnicima učenika koji ostvaruju pravo na financiranje dodijelit će se vaučeri u određenoj novčanoj protuvrijednosti posebno za svaki razred osnovne škole, a vaučeri će se moći iskoristiti prilikom kupovnine obveznih radnih bilježnica za školsku godinu 2019./2020. u knjižarama – trgovačkim društvima i obrtima koji se bave prodajom obveznih radnih bilježnica s kojima Grad Sinj zaključi sporazum temeljem Javnog poziva, a koji će biti naznačeni na samom Vaučeru.

Učenike sinjskih osnovnih škola obvezni udžbenici koje financira Ministarstvo dočekat će na školskim klupama.

Omiš sufinancira udžbenike i školski pribor srednjoškolcima

Za školsku godinu 2019./2020. Grad Omiš sufinancira kupnju udženika i školskog pribora za srednjoškolske učenike, osim onih razreda srenjih škola koji su prošle školske godine bili dijelom pilot projekta “Škola za život” i koji po toj osnovi imaju besplatne udžbenike.
2. Sufinanciraju se svi srednjoškolski učenici s prebivalištem na području Grada Omiša, bez obzira na to koju školu pohađaju (npr. Omiš, Split, Makarska, Kaštela).

Grad Omiš isplaćuje iznos sufinanciranja u novcu, po zahtjevu roditelja. U prvom redu raspisuje Javni poziv (objava ide 01.08.2019. i traje do 31.08.2019.). Zahtjev sadrži osnovne podatke o podnositelju, ime i prezime djeteta/djece (ako ih je dvoje ilio više u srednjoj školi), te se uz zahtjev prilaže potvrda o upisu djeteta u srednju školu. Na temelju toga radi se isplata potpore, koja ove godine iznosi: 1.200,00 kn za gimnazije, 1.000,00 kn za sva ostala četverogodišnja usmjerenja, 800,00 kn za trogodišnje obrazovne programe.

U ovom slučaju nema povrata udžbenika, a roditelji ne moraju donositi račun za kupljene knjige