U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze, a još dvoje ljudi je umrlo, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite, na kojem je istaknuto da popuštanje mjera ne završava 11. svibnja već se nastavlja s pripremom idućih faza.

“U protekla 24-sata imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika od Covid-19, što je ukupan broj od 2096 pozitivnih osoba, a broj umrlih porastao je na 79”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu umro je muškarac rođen 1950., a u KBC-u Split žena, 1924. godište. Od osmero zaraženih dvoje je u Zagrebu, jedna osoba u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Osječko-baranjskoj i dvije u Virovitičko-podravskoj županiji.

Beroš je poručio da je oprez nužan jer je “tanka linija” između dobrih i loših rezultata te da jedan trenutak može poremetiti trud svih građana. Pritom je opisao situaciju i posljedice od vikenda i kršenje obvezne samoizolacije nakon dolaska četvero državljana u Hrvatsku iz inozemstva.

Stoga će se u uputi Stožera za postupanje prema osobama kojima je omogućen povratak dodati uvjet koji se odnosi na posjedovanje PCR testa ne starijeg od 24 sata koji je negativan.

Postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava

U ponedjeljak počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Beroš je naglasio da su provjerene sve liste čekanja, a zdravstvene ustanove su dužne kontaktirati bolesnike koji nisu ostvarili pravo na medicinsku skrb te im dati nove termine u skladu s novim epidemiološkim okvirom. Bude li poremećaja u sustavu, najavio je da će poduzeti mjere poput angažmana privatnog sektora, ako javni nema dovoljne kapacitete.

I za uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom preporuke na webu HZJZ-a

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da jednoznamenkasti broj oboljelih daje razloga za zadovoljstvo.

Izvijestio je i da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom koje se sutra otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, a za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana. I za njih su dali preporuke na webu HZJZ-a, a danas će biti donesena odluka da se i oni puštaju u rad.

Istaknuo je da su danas ministar Božinović i on imali sastanak s ministricom kulture i razgovarali o pitanju otvaranja kina, kazališta, festivala te naglasio da o tome vode brigu.
Vezano za vježbe na fakultetima, rekao je da su napravili epidemiološki okvir s djelatnicima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i da je sličan funkcioniranju malih razreda od 10 učenika u školama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio da će se vjerojatno otvoriti dječja igrališta, a glede rekreacijskog sporta, tu će epidemiološke službe morati dati pojašnjenja.

Štitimo se, mislimo na svoje bližnje i sve oko nas

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je poručila da građani ne mogu biti opušteni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa.

“Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti ili ih možemo dovesti do nule i uživati u ljetu. Ne možemo biti opušteni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa. I dalje je važno da se štitimo, mislimo na svoje bližnje i sve oko nas”, poručila je.

Ličko senjskoj županiji petnaest dana nema novooboljelih od covida 19, a i prvi je dan da nema ni suspektnih na tu bolest te nije uzet ni jedan bris za laboratorijsko testiranje,

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četvrti dan nema novozaraženih pa je ukupan broj oboljelih i dalje 112. Novooboljelih u nedjelju nema ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a izliječene su četiri osobe iz Vinkovaca. U Primorsko-goranskoj županiji dvanaesti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa.

Novozaraženih nema ni u Varaždinskoj županiji ni u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Sisačko-moslavačke županije već gotovo dva tjedna nema novozaraženih, u međuvremenu ih je veći broj ozdravio, a trenutno je broj pozitivnih na koronavirus pao na pet.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime