Prosvjedna akcija u Splitu: “Hod za život gazi žene”

Skupina revoltiranih građanki i građana Splita u noći s petka na subotu obojila je fontanu na splitskoj Rivi u crvenu boju

Skupina revoltiranih građanki i građana Splita u noći s petka na subotu obojila je fontanu na splitskoj Rivi u crvenu boju te postavila plakat “Hod za život gazi žene” kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo s perfidnom i nazadnjačkom manifestacijom koja se ove subote održava u našem gradu, stoji u njihovom priopćenju a prenosi Index.hr.


Splitske aktivistice i aktivisti upozoravaju kako pod krinkom zaštite života organizatori Hoda za život manipuliraju javnošću i svoje simpatizere vode u šetnju po mrtvim tijelima onih žena koje su se u prošlosti našle u nezavidnoj situaciji da su morale pobaciti u ilegali.

Podsjećaju na citat iz etnografije Nade Sremec “Nismo mi krive”, objavljene 1940. godine:

“Sebe sam trovala, bola, bušila, ciganke me dropile i gnjavile, da me samrtni znoj oblivo, samo da ne narodim dice. A zašto? Zato da živima bude lipo, na žive sam mislila, za nji sam se patila i svoje tilo mučila”.

“Kad se to dogodi dami u gradu, stoje joj na raspolaganju: novci, sanatorij, liječnici, posluga, njega, birana hrana, odmor u kupalištu itd. itd. Kad se to dogodi snaši u selu, stoji joj na raspolaganju: da to uradi sama, da zamoli koju drugu, koja se u to razumije, da ode s loncem masti Cigankama ili ako ima novaca primalji, koja uz put i u takvom poslu pomaže”.

Stoga upozoravju kako aktivisti Hoda za život pod šarenim balonima i s osmjesima na licu žele naše društvo vratiti u zaostalo doba gdje žene je ženama bilo otežano odlučivanje o svojim sudbinama.


“Naše bake i majke mukotrpno su se borile za ostvarenje ljudskih prava i dostojanstven i ravnopravan život žena. I nećemo dopustiti nikakvim konzervativnim snagama da odlučuju u naše ime”, poručili su.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0