PROPAO PRVI POKUŠAJ Novi vijećnici prisegnuli, Sinj i dalje bez vlasti

Jedini istaknuti kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić nije dobio potrebnu većinu.

U Gradskoj vijećnici u ponedjeljak je održan prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Grada Sinja. Budući da jedini istaknuti kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić nije dobio potrebnu većinu, Vijeće nije konstituirano.


Konstituirajuću sjednicu otvorio je Neven Ćurković iz Ureda državne uprave, a potom su novoizabrani gradski vijećnici svečano prisegnuli, piše Ferata.

Nakon što su jednoglasno izabrani Mandatna komisija i Odbor za izbor i imenovanja, pristupilo se izboru predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća. Jedinog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća istaknuo je HDZ, i to svog čelnika Anđelka Bilandžića. Međutim, Bilandžića je podržalo samo 8 vijećnika HDZ-a, dok je ostalih 13 vijećnika (7 vijećnika NL dr. Jadrijevića, 5 vijećnika MOST-a i 1 vijećnik SDP-a) bilo suzdržano. Tako je propao prvi pokušaj konstituiranja sinjskog Gradskog vijeća, a nova konstituirajuća sjednica bit će sazvana u roku od 30 dana. Ukoliko se Vijeće ne konstituira ni u drugom pokušaju, u roku od 30 dana sazvat će se i treća konstituirajuća sjednica, a ako se gradski vijećnici ni tada ne dogovore, slijede novi izbori.

Komentirajući činjenicu da nije dobio podršku većine gradskih vijećnika, Anđelko Bilandžić je kazao kako je to pokazatelj da se nije dovoljno razgovaralo.

– Nije ni bilo velikih razgovora, do sada su se vodili neslužbeni razgovori. Nadam se da će u drugom pokušaju to biti puno bolje i konstruktivnije, da će se razgovarati i prepoznati snaga HDZ-a u ovoj priči i da će idući put kandidat kojeg predloži HDZ biti izabran za predsjednika Gradskog vijeća – kazao je Bilandžić.

Na pitanje zbog čega nisu dali svog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, dr. Stipislav Jadrijević kaže kako je njihova Nezavisna lista dobila povjerenje građana za formiranje izvršne vlasti, no da nemaju većinu u Gradskom vijeću te smatra da bi trebali biti s nekim u koaliciji kako bi Grad Sinj ubuduće mogao broditi puno mirnijim vodama.


– Tako smo odlučili da nećemo imati svoga predstavnika za predsjednik Gradskog vijeća. Nastavit ćemo pregovore i vjerujem da ćemo uskoro naći solidno rješenje i da će se konstituirati Gradsko vijeće. Pregovarali smo sa svim opcijama, ali još nismo stavili točku na i – kazao je dr. Stipislav Jadrijević za Feratu.

Vijećnik SDP-a Ante Milanović kaže kako njemu više ništa nije jasno.– Mislim da je ovo nastavak rada prošle gradske vlasti. Znači, bez dogovora, bez ikakvih razgovora, vrši se pritisak preko medija i javnosti da bi mi trebali biti lojalni Gradu, a to znači izabrati njih. Niti su predložili niti su s ikim razgovarali. Nije mi ovo ništa jasno i ne znam gdje to vodi. Ovo je nastavak agonije iz 12. mjeseca i bojim se da to neće ići na dobro – kazao je Milanović.

Miro Bulj ističe kako je bio uvjeren da su HDZ i NL dr. Jadrijevića postigli dogovor. Njega su, kaže, pokušali kontaktirati tek prije desetak sati, no tada je bilo kasno za ozbiljan rad i razgovor.

– Grad Sinj ne smije više čekati podjele fotelja nego treba sadržaj, odnosno programe i rješenja problema koji tište građane Sinja. Iskreno se nadam da će u idućem pokušaju biti izabran predsjednik Vijeća i da će Grad Sinj nastaviti s radom. Moramo bit svjesni da je Grad Sinj u strašno lošoj poziciji – kazao je Miro Bulj te dodao kako su MOST-ovci spremani biti konstruktivna oporba, a ukoliko se HDZ i NL dr. Jadrijevića ne dogovore, MOST će preuzeti odgovornost za sastavljanje Gradskog vijeća i dati svog kandidata za predsjednika.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0