Pronađen prvi lijek za koronavirus: Jeftin i lako dostupan za široke mase

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama

Jefitn i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19. Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa, javlja BBC.


Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu. Zajedno s mnogim drugim postojećim lijekovima, Deksametazon je dio najvećeg svjetskog pokusnog testiranja kako bi se ustvrdilo koja terapija najbolje liječi Covid-19. Znanstvenici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lijek upotrebljavao otpočetka.

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa. Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto.

Liječenje traje 10 dana

”Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje ju značajno. To je veliki pomak”, tvrdi voditelj istraživanja profesor Peter Horby.

”Postoji jasna korist od liječenja Deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i stoji oko 5 funti (42 kune) po pacijentu. Dakle, u konačnici košta 35 funti da spasite život. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini, kaže profesor Martin Landray koji je također sudjelovao u istraživanju.

Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, trebaju odmah početi davati Deksametazon, no ne preporučuje da ljudi sad kupuju u ljekarnama kako bi ga ponijeli kući.


Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Deksametazon se koristi još od ranih šezdesetih godina i liječi razna oboljenja, kao što su reumatoidni artritis i astma. Lijek se daje intravenski u intenzivnoj njezi i u obliku tableta za manje ozbiljno bolesne pacijente.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime