Nakon 18-mjesečnog posla, gotova je izrada kompletnog 3D modela antičke Narone, koju je izradio dvojac iz Opuzena. Autor 3D modela Narone je Stipan Ujdur, a Ivan Popić je suradnik za 3D modeliranje i računalne programe.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patsch, ” ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA” iz 1907. ( Povijest i topografija Narone).

Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi.

Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete.

Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vitruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. Sve 3D modele je moguće mijenjati – dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime