Nakon posljednjeg članka o završenim aktivnostima u vidu edukacija i javnih tribina, najavljeno je da će partnerske udruge i Općina Šolta u skorijem roku postići dogovor oko konačne verzije sudioničkog upravljanja u kulturi – što se i dogodilo.

Što je sudionički model upravljanja i civilno – javno partnerstvo?

Sudioničko upravljanje je model u kojem odluke ne donosi pojedinac već zajednica , a temeljen je na sporazumu o partnerstvu. U njemu mogu sudjelovati lokalna samouprava, javne ustanove (u kulturi), udruge i umjetničke organizacije (OCD-i), predstavnici lokalne zajednice (zainteresirani građani), samostalni umjetnici i kulturni djelatnici.

Civilno javno partnerstvo podrazumijeva izgradnju podloge za upravljanje javnim prostornim resursima, osnaživanje zajednice i otvaranje procesa za zajedničko donošenje odluka, zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izražaja te pretvaranje sudjelovanja pojedinaca i organizacija iz aktivnog u pasivno.

Na Šolti dogovoren model sudioničkog upravljanja između udruga u kulturi i Općine Šolta

Projektni tim ispred udruge nositelja, Šoltanskog glazbenog zbora ‘’Olinta’’, u suradnji s direktoricom Kulturno – informativnog centra otoka Šolte, Marinom Garbin, te Općinom Šolta, dogovorio je model sudioničkog upravljanja u kulturi. U budućnosti će ti modelom svi relevantni dionici okupljeni u ‘’Forum udruga’’ posredno komunicirati s Općinom Šolta, uz koordinaciju Kulturno informativnog centra KIC.  Na ovaj će način svi zainteresirani dionici otočne kulture dobiti priliku ravnopravno sudjelovati u kreiranju kulturnog programa i u upravljanju prostorima koji se koriste za izvođenje istog.

‘’Forum udruga’’ djelovat će kao samostalno, neformalno tijelo koje zastupa organizacije civilnog društva i pojedince (samostalne umjetnike i zainteresirane članove zajednice).  Svojim će aktivnostima osigurati da prilikom upravljanja kulturnim programom i prostorima poštuje želje i prava svih dionika u kulturi, odnosno da svi zainteresirani ravnopravno sudjeluju u razvoju i provedbi  kulturnog programa otoka Šolte.

‘’Forum udruga’’ formira KICOŠ uz potporu osnivača – Općine Šolta te kao ishod odluke općinskog Vijeća proizašle iz potrebe da se uspostavi kvalitetnija suradnja jedinice lokalne samouprave i javne ustanove u kulturi s organizacijama civilnog društva.

‘’Klaritac’’ ili ‘’kamen temeljac’’

Tijekom provedbe projekta ‘’Klaritac kulture SU-OL-TA’’ postavili su se temelji buduće platforme koja će omogućiti sudioničko upravljanje svim zainteresiranim dionicima u kulturi otoka Šolte, sa snažnim naglaskom na podizanje kvalitete programa i razvijanje publike.

Udruge će koristiti prostor na način da unaprijed definiraju aktivnosti i programe, sudjeluju na koordinacijskim sastancima, te  putem redovne komunikacije s KIC-om definiraju raspored izvođenja programa sukladno svojim potrebama.

Program će se oglašavati na posebnoj web stranici, kao i kalendar aktivnosti i obrazac putem kojeg će se moći poslati upit za korištenjem prostora, što će omogućiti transparentno korištenje i mogućnost pravovremenog planiranja.

Sve informacije o projektu pronađite na službenoj web stranici www.soltaculture.com i na facebook stranici Klaritac kulture SUOLTA.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora ‘’Olinta’’.

 


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime