Hrvatsku je i ove godine zahvatio virus gripe, a nažalost, proteklih dana umrle su prve osobe koje su bile zahvaćene virusom gripe.

Tim povodom porazgovarali smo s prof. prim. dr. sc. Borisom Lukšićem, predstojnikom Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Kakva je situacija u našoj županiji?

– Od kraja studenog kada je registriran prvi slučaj gripe u Splitsko – dalmatinskoj županiji, do današnjeg dana, na Hitnom prijemu Klinike za infektologiju, ukupno je pregledano oko 500 bolesnika, a hospitalizirano je njih 50.

Trenutno se na Klinici liječi 25 bolesnika, koji imaju neku od komplikacija gripe.
Treba reći da ako neka osoba dobije gripu i dođe do komplikacija, a najčešća komplikacija gripe je upala pluća. Takvi pacijenti su naši pacijenti jer ih se karakterizira kao pacijente koji su dobili sekundarnu bakterijsku infekciju kao komplikaciju gripe.

Od trenutnih 25 hospitaliziranih pacijenata niti jedan nije životno ugrožen. Međutim, situacija se mijenja stalno tako da ćemo vidjeti kakav će biti daljnji razvoj situacije.

Koje dobi su pacijenti?

– Ove godine uglavnom dominiraju osobe srednje životne dobi. Obolijevaju i starije osobe, a oboljelo je i sedam djece.

Koji je to tip gripe?

– Dominira gripa A, a od ukupno 87 briseva koje smo izvadili od naših pacijenata u 50% slučajeva radi se o tipu H1N1, u narodu poznatijeg kao svinjska gripa.

Koji savjet možete dati našim ljudima?

– Svake godine uvijek govorimo isto. Osoba koja dobije povišenje temperature sumnja se da ima gripu i u pravilu se mora javiti svom liječniku. Kod kuće preležati gripu, piti što više tekućine, lijekove za snižavanju temperature i vitamine. Ako dođe do pogoršanja općeg stanja, probadanja u prsištu, otežanog disanja, onda se svakako mora javiti na hitni prijem, ili kod svog liječnika ili na Hitni prijem naše bolnice, gdje će se pristupiti daljnjoj obradi, zaključio je prof. prim. dr. sc. Lukšić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime