PROČELNIK SPLITSKOG HGSS-a: “U Banovini ne vlada nered i kaos. Ovdje je prisutno veliko hrvatsko srce”

"Sve je u najboljem redu. Svi radimo, trudimo se pomoći ljudima kojima je teško. U Banovini vlada jedna sinergija" - kazao nam je Gavrić Čerčo


HGSS Split uz broje službe i volontere neumorno pomaže stanovništvu Sisačko-moslavačke županije.


Kako nam iz prve ruke otkriva pročelnik splitskog HGSS-a Darko Gavrić Čerčo snijeg i hladnoća u posljednjim danima volonterima i spašavateljima stvaraju određene probleme.

„Snijeg nam stvara problem na visinskim poslovima“

– Taj snijeg otežava nam visinske poslove na obnovi objekata, a takvih intervencija je najviše. Hitno moramo uklanjati nestabilne dimnjake i građevinske materijale na krovovima kuća. Ti građevinski materijali i dimnjaci stvaraju potencijalu opasnost, jer ako se odvoje od objekta mogu prouzročiti novu tragediju – otkriva Čerčo za Dalmaciju Danas.

Osim toga, kaže nam da je imaju problema s transportom medicinskog materijala prema ugroženim selima u blizini Petrinje i Gline.

– Pozvali smo u pomoć i djelatnike „Off road kluba 4×4 Dalmacija“. Neki od njih već su angažirani i raspoređeni na svojim poslovima. Tijekom dana očekujemo i dodatna četiri vozila koja će nam biti od izuzetne pomoći – kazuje u nastavku.

Darko Gavrić Čerčo

Svakodnevno je na terenu 20 do 30 članova splitskog HGSS-a

Čerčo otkriva da u ovim trenutcima ne mogu predvidjeti koliko će dugo boraviti u ugroženim mjestima Banovine.

– Mi ne možemo planirati ništa, sve je ovisno od situacije. Ne znamo koliko ćemo još biti ovdje u Petrinji. To može biti nekoliko dana, a može biti i nekoliko mjeseci. Bit ćemo tu koliko god tu bude potrebno – kazuje nam pročelnik splitskog HGSS-a.

Pretpostavlja da će ovakva situacija još dugo potrajati, jer je pomoć ljudima prijeko potrebna.

– Mislim da će ovakva situacija malo duže potrajati, jer situacija u okolnim selima je dosta teška. Jako puno starijeg stanovništva ne želi napustiti svoje domove. Jednostavno, ti domovi su im sve što imaju i ne prihvaćaju napuštanje istih – otkiva.

Foto: Roko Pavlinušić

HGSS i ostale službe svakodnevno o njima brinu – čuvaju ih od mogućih opasnosti

– Moraju im se sanirati krovovi, potrebna im je hrana ali i grijanje. Puno je tu posla, ali opet, mi smo svi složni, radimo u jednom zajedništvu i sinergiji – kazuje te u nastavku nadodaje:

– Želim demantirati bilo kakve činjenice da ovdje vlada nered i kaos. To nije točno. Sve je u najboljem redu. Svi radimo, trudimo se pomoći ljudima kojima je teško. U Banovini vlada jedna sinergija i ovdje je prisutno jedno veliko hrvatsko srce – zaključuje Darko Gavrić Čerčo za Dalmaciju Danas.

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime