“PRIVATNI” RAJ Ova zgrada u Spinutu ima najljepši portun, a na krovištu stanari uživaju u zelenoj oazi

U dekoraciju portuna utrošene su godine rada, a na terasi na vrhu zgrade je mali rajski vrt koji koriste svi stanari. Krase ga cvijeće, autohtono dalmatinsko bilje, agrumi...


Malo se tko može pohvaliti tako uređenim portunom i terasom na vrhu zgrade kao ulaz u Matoševu 44 u splitskom Spinutu. U dekoraciju portuna utrošene su godine rada, a na terasi na vrhu zgrade je mali rajski vrt koji koriste svi stanari. Krase ga cvijeće posađeno u pitarima i betonskim blokovima, autohtono mediteransko bilje, bršljan, agrumi, čak i maslina. Još 2006. godine portun je dobio diplomu Parkova i nasada za najljepši krovni vrt stambene zgrade u Splitu.


Stanari rado koriste kamin, mjesto gdje se osobito u toplijem dijelu godine gradelava, a ugodno druženje traje dugo u noć. I u ovo vrijeme korone više nego ikada do sada došla je do izražaja prednost portuna da ima svoj “komadić” prirodnog ambijenta “ispred nosa”.

Za sve je zaslužan jedan od stanara ovog portuna, dizajner Davor Delić. Na ovoj adresi živi zadnjih 40 godina. Upitali smo ga kako je sve krenulo.

Davor Delić

– Ima jedno 20 godina da je sve počelo, ja i Goran Jurić smo počeli, a onda je on otišao na selo, a ja sam nastavio sam. Stanari sudjeluju koliko mogu i imaju povjerenja u mene, kažu – radi što te volja.

Kako nam kaže sugovornik, sve je na volonterskoj bazi, a Stanouprava je izašla u susret.

Misao vodilja bila je staviti cijelu povijest Splita u portun, a da se netko novi doseli u zgradu i poželi staviti neki novi detalj unutra – teško da će u svome naumu i uspjeti. 

Pojasnio je da se u gornjim stanovima portuna pojavljivala vlaga na zidovima, a zbog stečenog znanja u Europi kaže da je upotrijebio njihovu “formulu”.

– Biljke upijaju vlagu i ne dozvoljavaju zadržavanje vode po terasi. Nakon što sam sanirao sve, u stanovima se više nije pojavljivala ni kap.

Sloga stanara puno doprinosi, a imam tu sreću da oni imaju puno povjerenje u mene i da u tom smislu imam odriješene ruke. To je bit svega. To je naša “korona” terasa (smijeh).

Stanari cijene moj rad, nagrađuju me. Što se tiče Stanouprave, skidan im kapu do poda!

Moja reakcija na članak je...
Vau
408
Haha
8
Hagić
40
Hmmm
7
Plač
2
Grrr
6
Molim?
7

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime