Koliko je čuvarkuća otporna i značajna za zdravlje, pokazuje i njezin latinski naziv Sempervivum, što u prijevodu znači „uvijek živa“ biljka.
Prema narodnoj predaji, čuvarkuća štiti dom i obitelj od požara, udara groma, ali i od raznih mitskih stvorenja. No ova biljka, poznata i pod imenom uhovnik, ujedno je i prirodni lijek za brojne zdravstvene tegobe.
Ako se pitate što točno u čuvarkući ima ljekovita svojstva, odgovor leži u jabučnoj i mravljoj kiselini. Biljka se već dugo koristi u narodnoj medicini, dok se suvremena istraživanja usmjeravaju na polisaharide iz njezina soka, kojima se pripisuju učinci na imunološki sustav i potencijal u liječenju karcinoma, piše Krstarica.
Upotreba
Od brojnih ljekovitih svojstava koja čuvarkuća posjeduje, najpoznatije je ono vezano uz uklanjanje viška masnoće iz ušnog kanala – zbog čega je često nazivaju „uhovnikom“. Osim toga, sok iz listova koristi se kao prirodni lijek za kožne bolesti i ozljede, poput čireva, posjekotina i opeklina. Dugi niz godina koristi se i za uklanjanje kurjih očiju, bradavica te pjega nastalih od sunca.
Izvrstan prirodni lijek za kožne tegobe i rane
Djelovanjem je vrlo slična aloe veri, poznatoj biljci u liječenju kožnih problema. Smatra se jednim od najsigurnijih prirodnih lijekova za širok raspon kožnih bolesti. Zahvaljujući svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima, pruža brzo olakšanje i smiruje simptome kod opeklina, uboda insekata i ugriza.
Najbolji narodni lijek za bolove u uhu
Čuvarkuća se od davnina koristi za liječenje bolova u uhu, oštećenja bubnjića i smanjenja sluha. Njezin sok otapa višak ušnog voska i ublažava bol. Dovoljno je nakapati 2 do 3 kapi svježeg soka iz lista u uho, kratko leći na suprotnu stranu i nakon nekoliko minuta dopustiti da sok isteče, piše Krstarica.
Čuvarkućom možete tretirati:
- crveni vjetar
- kurje oko
- pjege
- rane i čireve
- herpes
- upale oka i uha
- zadebljanu kožu na petama
- opekline i ugrize
Za jačanje imuniteta i opće zdravlje
Listove čuvarkuće usitnite u sjeckalici ili blenderu, premjestite u plastičnu posudu i pomiješajte s medom. Smjesu dobro sjedinite plastičnom ili drvenom žlicom. Zatim je spremite u veću staklenku koju ćete zatvoriti i omotati aluminijskom folijom, kako bi se spriječio prodor svjetlosti. Teglu čuvajte u hladnjaku pet dana.
Šestog dana, počnite svakog jutra na prazan želudac uzimati dvije plastične žličice ove smjese. Sljedećih 20-ak minuta nemojte konzumirati ništa drugo, osim malo vode.
Također, dobro je svaki dan, natašte, pojesti jedan svježi list čuvarkuće – kao jednostavan prirodni dodatak zdravlju.