PRIRODA ZBUNJENA ZBOG IZOSTANKA HLADNOĆE Maslinari nailaze na poskoke na maslinama, na otocima voćke dale mlade plodove!

Danas smo ušli u prosinac, odnosno u klimatološku zimu. Iako je danas bilo nešto hladnije u odnosu na prethodne dane, i dalje su temperature zraka više od uobičajenih za ovaj dio godine.


Za nama je izrazito topao studeni u cijeloj Dalmaciji. Iako se analiza klimatologa tek očekuje, čini se da će studeni za nama postati najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja u mnogim predjelima.

Ne čudi stoga da je toplo vrijeme zbunilo i biljni i životinjski svijet. S otoka nam stižu fotografije rascvalih voćaka. Primjerice, na Korčuli su na dijelovima otoka procvale naranče, a neke su već “bacile” i mlade plodove. Također, nakon što je cvala posljednjih tjedana, plod je pustila i šljiva!

Gmazovi su također zbunjeni zbog izostanka niskih temperatura zraka. Čitatelj nam je dojavio da je za vrijeme berbe maslina naišao na nekoliko poskoka koji su stajali na grani masline, a jednog je poskoka i fotografirao. I čitatelj iz Vrgorca nam je poslao fotografiju poskoka koji je i dalje budan i nije se sklonio u zimsko sklonište, bez obzira na dio godine.

S obzirom na kratkotrajno zahlađenje koje stiže u utorak i srijedu, biljni i životinjski svijet će vjerojatno “shvatiti” u kojem se dijelu godine nalazimo.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime