Dalmacija Danas u više navrata pisala je o  velikom šumskom požaru koji je prije u prvom dijelu ovogodišnjeg travnja bio aktivan na Dinari i kojem je izgorjelo oko tri tisuće hektara trave i niskog raslinja.

POVEZANI SADRŽAJ:

Požar su gasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna i profesionalna društva, a u gašenju su uvelike pomogli članovi HGSS-a. Ipak, ključnu ulogu imala je kiša koja na planinu stigla 14. travnja. Požar krenuo iz susjedne Bosne i Hercegovine (BiH) proširivši se na hrvatski dio Dinare, a stigao je gotovo do Vrlike.

U ovom požaru su izgorjele i veće površine submediteranske šikare i niske šume. Paljenje je često usmjereno upravo na ovaj tip staništa jer se opožarivanjem želi vratiti travnjak, odnosno pašnjak za stoku. U pitanju je stara tradicija koja se zadržala kao način ”oplemenjivanja” prostora čak i sada, kada većina opožarenih površina uopće neće biti korištena za ispašu jer stoke nema toliko kao nekada. Šume hrasta medunca, koje s vremenom nastaju iz tih šikara, skoro da i ne postoje u većim površinama, jer su nestale kroz više tisućljeća stočarstva, sječe i paljenja. Tek posljednjih desetljeća, te šume su se počele obnavljati. Naravno da nećemo sve travnjake pretvarati u šumu, ali niti ćemo posvuda sprječavati zarastanje travnjaka u šumu. Dinara je dio mreže zaštićenih područja EU Natura2000 i jasno je definirano koje vrste i staništa su bitna; a da bi ih mogli očuvati trebaju nam razni tipovi travnjaka, šuma i prijelaznih staništa.

Ekipa splitski avanturista i fotografa prošli je vikend boravila na najvišoj hrvatskoj planini, te su terenskim vozilima obišli velik dio planine. Bez obzira na povremeno apokaliptične prizore koji su stizali s Dinare prije samo dva tjedna, već sada se na mnogim mjestima može uočiti zelena trava gdje je nedavno gorilo.

“Kuda sve ekipa zaljubjlenika u planinsku offroad vožnju prođe sa svojim ljubimcima, nisam mogao ni sanjat. Laga bi kad bi reka da u tih 12 sati, koliko traje ova ruta kojom smo išli, nije bilo par situacija da malo uhvati strah. Hvala ciloj ekipi i vidimo se opet na nekoj drugoj planini” – poručio je autor fotografija u kojima možete uživati u nastavku.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime