Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači

Je li dobra za jelo?
D.D. / Foto: Pixabay5. prosinca 2025. 22:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Otvorili ste omiljenu čokoladu i umjesto sjajne, glatke pločice dočekale su vas bjelkaste mrlje ili praškasti sloj? Iako takav prizor može pokvariti apetit, ne brinite - čokoladu nipošto ne morate baciti. Riječ je o bezopasnoj pojavi koju stručnjaci nazivaju "cvjetanje", a vaša je slastica i dalje savršeno sigurna za jelo, piše portal Martha Stewart.

Što uzrokuje bijele mrlje?

Bijeli sloj na čokoladi posljedica je promjena u temperaturi i vlazi kojima je bila izložena. To dovodi do dvije vrste "cvjetanja". Masno cvjetanje događa se kada se kakao maslac u čokoladi otopi i zatim ponovno stvrdne na površini, stvarajući bijele, masnjikave pruge. S druge strane, šećerno cvjetanje nastaje kada vlaga dođe u kontakt s čokoladom, otopi šećer, a zatim ispari, ostavljajući za sobom sitne, suhe kristale šećera koji izgledaju poput prašine.

Iako ne izgleda privlačno, "procvjetala" čokolada potpuno je sigurna za konzumaciju. Ova pojava ne utječe na njezin okus, već isključivo na teksturu. Možda ćete primijetiti da je na jeziku zrnatija ili da se mrvi umjesto da puca pod prstima. Budući da tekstura utječe na to kako se čokolada topi u ustima, okus vam se može činiti blago prigušenim, no njezino bogatstvo ostaje netaknuto.

Kako spasiti čokoladu s bijelim mrljama?

Dobra vijest je da se ovaj estetski nedostatak može lako popraviti. Profesionalni slastičari to rade stalno, a postoje dva jednostavna načina. Najlakše rješenje je otopiti je i iskoristiti u nekom receptu. Jednom kada se čokolada otopi, "cvjetanje" u potpunosti nestaje. Takva čokolada idealna je za pripremu kremastog ganachea, toplog čokoladnog umaka, sočnih kolača ili brownieja.

Druga, malo složenija metoda je ponovno temperiranje. Ako čokoladu planirate koristiti za umakanje pralina, izradu ukrasa ili je jednostavno želite jesti samu, ponovnim temperiranjem vratit ćete joj prepoznatljivi sjaj, glatkoću i hrskavost. Temperiranje je proces kontroliranog zagrijavanja i hlađenja čokolade kako bi se kristali kakao maslaca pravilno posložili. To je ono što kvalitetnoj čokoladi daje sjajan izgled i onaj zadovoljavajući "pucketavi" zvuk pri lomljenju. Iako proces zahtijeva malo vježbe, njime ćete u potpunosti obnoviti svoju čokoladu, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
1
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
1
sat
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
2
sat
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
2
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
2
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.