Na svečanom prijemu u županiji povodom obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske uzvanicima se obratio zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, koji je ispričao župana Blaženka Bobana te prenio svima njegove pozdrave i čestitke povodom današnje značajne obljetnice.

Zamjenik župana je podsjetio na riječi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana: „Današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana“.  Brčić je podsjetio kako tadašnje međunarodno priznanje nije stiglo samo od sebe, već se diplomatska bitka događala u okruženju žestokih borbi za oslobađanje hrvatskog teritorija koje su na bojištu vodili hrvatski branitelji. Zato se zahvalio prije svega hrvatskim braniteljima a onda i svima drugima koji su na bilo koji način zaslužni za tadašnje međunarodno priznanje hrvatske neovisnosti.

Čestitam vam Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a svima koji su dali svoj doprinos ostvarenju toga priznanja, od srca zahvaljujem, te želim i u ovoj godini nastavak izvrsne suradnje sa svim predstavnicima konzularnog zbora u Splitu i svim predstavnicima nacionalnih manjina, na dobrobit svih građana Splita i županije, te svih ljudi dobre volje – kazao je u svojoj čestitci zamjenik župana Brčić.

Nakon njega se okupljenima u ime splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare okupljenima obratio predsjednik Gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić koji je svima prenio najbolje želje i čestitke gradonačelnika te je kazao:

Većina vas ste svjedoci tih događanja i zato ne ću ponavljati ono što je zamjenik župana već kazao. Rekao bih da je i moja generacija ponosna na te dane i taj događaj, a uz međunarodno priznanje dodao bih i ne manje važnu činjenicu mirne reintegracije Istočne Slavonije koja je bila kruna potpune suverenosti Republike Hrvatske. Danas nam preostaje borba za bolji život, za zaustavljanje iseljavanja mladih i razvoj međusobnog uvažavanja i tolerancije u našem društvu.

Predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar se pridružio čestitkama te pohvalio dosadašnju suradnju i poželio nastavak izgradnje još tolerantnijeg i još boljeg društva za sve.

U ime konzularnog zbora županiji i gradu Splitu na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji zahvalio doajen konzularnog zbora, počasni konzul Kraljevine Švedske, Slobodan  Aničić. Čestiku je na kraju uputio i predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ, predstavnik makedonske nacionalne manjine Angel Mitrevski. Njih dva su se, zajedno sa zamjenikom župana Brčićem, nakon zdravice čašom šampanjca i zajedničke fotografije, obratili medijima.

– Tradicionalno primanje ovdje u Splitsko dalmatinskoj županiji na dan kada se sjećamo međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Stožerni dan u memoriji hrvatskog naroda imajući na umu kako je upravo taj dan bio jedna velika prekretnica za sve one koji su sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske. Imajući na umu da su svi stanovnici Hrvatske u to vrijeme proživljavali dramu rata, upravo je međunarodno priznanje bilo ohrabrenje u dolasku do konačnog cilja- kazao je u izjavi za novinare Luka Brčić.

Slobodan Aničić je rekao:

– Konzularni zbor u Splitu ima 21 člana, što znači da je 21 zemlja u svijetu dala puno povjerenje nama da ih zastupamo, što je dokaz da je i Hrvatska mjesto koje je atraktivno u mnogo pogleda. Atraktivna smo turistička destinacija. Naša je dužnost pomagati građanima država koje zastupamo u problemima s kojima se susreću. Koristim priliku iskazati zahvalnost Splitsko dalmatinskoj županiji na svesrdnoj pomoći koju primamo u pogledu svih angažmana koji su nam potrebni- izjavio je Aničić u ime konzularnog zbora, te dodao:

– Dan priznanja je dan kojeg se svi sjećamo. Taj dan je neizbrisiv u našoj memoriji. Želja nam je da iskustva zemalja koja zastupamo primijenimo i u Hrvatskoj. Oni dolaze s kapitalom, sa željom ulaganja u ovaj naš prostor i ciljem da nešto naprave.

Predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Angel Mitrevski je kazao:

– Ovaj dan je jedan od najsvjetlijih dana u povijesti Republike Hrvatske. Nemojmo zaboraviti da smo svi mi u to vrijeme 1992. godine bili državljani Republike Hrvatske, živjeli u ovoj državi i više od devedeset posto nas je na referendumu glasovalo za osamostaljenje Republike Hrvatske. U temeljima moderne Hrvatske, utkani su i životi brojnih pripadnika nacionalnih manjina koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Vjerujem da je to garancija međusobnog suživota. Ovih 27 godina samostalnosti, da ne kažem 25 godina punog suvereniteta Republike Hrvatske, postali smo primjer kako se pitanja prava nacionalnih manjina trebaju rješavati. S punim pravom mogu ustvrditi da su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj od svih europskih zemalja na najvišoj mogućoj razini – kazao je Mitrevski.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime