Prijete li imotska jezera izlijevanjem? Rekordni vodostaji u 13 jezera, očekuju se nove obilne oborine

[VIDEO] Visina vode u Crvenom jezeru dosegnula je 309 metara, Modro je na više od 90. A prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet


Velike kiše dupkom su napunile svih 13 imotskih jezera koja će s Parkom Prirode Biokovo uskoro postati dio Unescovih geo-parkova. Iako kroničari kažu da je vodostaj Modrog jezera prije znao biti još viši, voda nikada nije tako brzo rasla kao ove zime. A već ovaj vikend stižu nam i nove velike oborine.


Visina vode u Crvenom jezeru dosegnula je 309 metara, Modro je na više od 90. A prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet.

– Praktički kad je u prosincu padala kiša počela je voda izvirati sa svih strana, čak i sa južne strane  što do sad nije bio slučaj. Ono što je vrlo bitno u cijelo ovoj priči je taj intenzitet. Nekad je voda narasla u par dana 10 do 15 metara, rekao je za HTV novinar Braco Ćosić.– Pune se podzemnim kanalima iz Bosne i to dolazi, to rukne, pune se kao i ove godine, a tako i kroz povijest, smatra imotski kroničar Ante Čelan Gaganić.

Bilježe se baš sve promjene na jezerima. Tijekom povijesti bila su dva velika prelijevanja.

– Modro jezero se preljevalo 1764. godine, ali to nije jedina godina. Godine 1914. Modro jezero je otjecalo kroz južni obod i voda se odlijevala u polja, objasnio je imotski kroničar.Također bilježi se i niz visokih vodostaja.

– Bilo je slučajeva kad je voda dosezala 1917. godine više od 120 metra, zatim 1940. na 1941. voda je dosezala od 103 do 105 metara , 1962. godine 101 metar.– Vidjet ćemo što će se dogoditi, hoće li biti još kiše. Očekivano je u ovo doba godine porast oborina, isto kao i u proljeće kada se otapa snijeg. Sve te činjenice ukazuju na punjenje jezera, istaknuo je Ante Škeva, geodet i član HPD-a Imotski.

Nove oborine mogle bi donijeti i nove rekorde, ne samo u Modrom jezeru nego i u svih ukupno 13 imotskih krških fenomena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
35
Haha
2
Hagić
5
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
4
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime