PRIJE 29 GODINA: U Sustjepanu poginuo hrvatski branitelj Đuro Gleđ

Bio je prva i jedina žrtva obrane Sustjepana nakon 6. prosinca 1991. odnosno najtežeg dana u obrani grada Dubrovnika. Đuro Gleđ jbio e pripadnik 2. bojne 163. brigade HV-a, popularnih "Žutih loptica"


Na današnji dan, 22. veljače 1992. godine poginuo je u Sustjepanu, za vrijeme opsade Dubrovnika, hrvatski branitelj Đuro Gleđ… Sustjepan je bio kao “mali Vukovar”, od 79 kuća koje su za vrijeme najžešćeg napada na Grad, 78  ih je u Sustjepanu direktno pogođeno. Naime, Sustjepan je izgubio četvoricu svojih branitelja u teškom granatiranju na blagdan svetog Nikole 1991.  godine. U  Sustjepanu su tako 6. prosinca 1991. godine poginuli hrvatski branitelji Miroslav Buntić, Šaban Islamovski, Mario Zelenika i Marko Bitunjac.


Prije točno 29 godine,  u Sustjepanu je poginuo i Đuro Gleđ. On je bio je prva i jedina žrtva obrane Sustjepana nakon 6. prosinca 1991. odnosno najtežeg dana u obrani grada Dubrovnika. Bio je pripadnik 2. bojne 163. brigade HV-a, popularnih “Žutih loptica“, postrojbe koja je kao znak raspoznavanja imala žute teniske loptice na uniformi.

Podsjetimo, Sustjepan je bio najteži uporišni položaj obrane Dubrovnika i malo je tko htio ići tamo na smjenu jer je bio u gotovo potpunom okruženju. Ostalo je zapisano da je te noći, kada je stradao, Đuro Gleđ držao stražu na magistrali uz kućicu autobusne stanice.

Jaka mjesečina omogućavala je veliku vidljivost, pa je neiskustvo Đuru Gleđa stajalo života: Iako je je bio upozoren na mjesečinu i na to da se treba držati zaklona, on je pošao protegnuti noge i prošetati donjom cestom. Četnici s nasipa preko puta Rijeke dubrovačke su ga uočili i otvorili vatru prema njemu, a mitraljeski rafal bio je koban.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime