PRIJE 29 GODINA: Srbijanski MIG-21 srušio helikopter mirovnih snaga

U napadu su poginuli talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup EychenneNa današnji dan, 7. siječnja 1992. godine na nebu iznad mjesta Podrute pokraj Novog Marofa srbijanski MIG-21 JNA oborio je s dvije rakete nenaoružani helikopter bijele boje Europske zajednice. U napadu su poginuli talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Borbenim avionom MIG- upravljao je major JRZ-a Emir Šišić. Bio je pripadnik 125. eskadrile 117. lovačkog avijacijskog puka stacioniranog na uzletištu Željava kod Bihaća. Tog je dana bio u dežurstva, pa su  dva su aviona MiG-a 21 bila spremna za polijetanje po nalogu operativnog centra. Poletio je samo Šišić, a dežurni časnik u Operativnom centru pukovnik Dobrivoje Opačić je Šišiću dao nalog da leti u zonu u okolici Varaždina.

– Dao mu je pravac i visinu leta, a Šišić je helikoptere sustigao kod Novog Marofa. Javio je kontroli leta da vidi cilj i doslovno mu je operativni časnik naredio: “Oderi ga” – ispričao je kasnije Varaždinac Danijel Borović, u to vrijeme pripadnik ratnog zrakoplovstva JNA koji je također bio stacioniran na uzletištu Željava.

Šišić pušten na uvjetnu slobodu

Borović je manje od mjesec dana kasnije sa avionom MIG-21 prebjegao u Hrvatsku, a kasnije je bio i jedan od svjedoka na suđenju Šišiću.Ostaci oborenog helikoptera Screenshot YouTube

Emir Šišić je zbog tog zločina u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora. Nakon što je uhićen  u Mađarskoj i izručen Italiji, sudilo mu se i u Rimu gdje je osuđen na 15 godina zatvora, a 2015. godine pušten je na uvjetnu slobodu.

Srbija je od Italije tražila da joj ga izruči radi izdržavanja kazne, a Talijani su na to pristali u studenom 2006., nakon što su dobili garanciju srpskih vlasti da Šišiću neće biti umanjena kazna niti će biti pušten na slobodu. Premješten je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici, iz kojeg je dvije godine kasnije pušten na uvjetnu slobodu, što je izazvalo burnu reakciju Talijana koji su se smatrali izigranima.

Prema srpskom zakonu, Šišić je imao pravo na uvjetni otpust, a sud je smatrao da domaće zakonodavstvo ima prednost pred jamstvima danim Talijanima.

Treba kazati da je helikopter EZ-a, natoč tome što je let unaprijed najavljen na ruti Beograd-Kaposvar-Zagreb, srušen raketnim napadom u 14:10. Na istoj ruti letio je još jedan helikopter, no on se uspio prizemljiti kod Mađareva te izbjeći napad.

Belgijski diplomat koji je bio jedan od putnika u spašenom helikopteru izjavio je da je druga raketa promašila helikopter za samo jedan metar i da su letjelice napadnute bez ikakvog upozorenja.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
7
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime